Разсъждения за медията „Termometar.net” – доц. д-р Пламен Петровски – кардиолог

355

Наскоро споделих в интервю с г-н Рафаилов  впечатления от развитието на медицината в САЩ и сега, като преглеждам публикациите в медията, спонтанно реших да споделя и някои мисли за нещата, които отличават съдържанието на този сайт от това на значителен брой сайтове на български език, третиращи медицинска проблематика.

На широката медицинска общественост е добре известно, че понятието „медицина на научните доказателства“ възникна в края на миналия век (1995-97година). Точно от 22 години брандът „Термометър“ се е появил в медийното пространство. Понятието означава дългосрочна стратегия, споделяне и обсъждане на съвременните достижения в дадена област, приемане на най-добрите практики в диагностиката и терапията на дадени заболявания като общоприети препоръки  (guidelines), валидни за всички повече или по-малко квалифицирани специалисти в даден раздел на здравеопазването. „Термометър“ винаги се е стремял да насочва аудиторията точно към тези общовалидни препоръки. Четейки сайта, аз непрекъснато се убеждавам в истинността на това твърдение и се чувствам горд , че имам скромен принос към значимостта на този медиен формат. Бих нарекъл „Termometar.net” пропагандатор на медицината на научните доказателства сред българоговорящата аудитория. Имам пред вид , че има доста медици от небългарски произход, които ползуват български език.

От друга страна, изпитвам тягостно чувство , когато през социалните медии, самостоятелно или в печатните издания (главно в предназначените за пенсионери) се появяват публикации, нямащи нищо общо с научната медицина, позволяващи си по груб, често арогантен начин да препоръчват и рекламират методи на лечение,  непризнати и дори отхвърлени от медицинската практика. При мен се появяват с разпечатки от сайтове или изрезки от вестници с реклами за лечения на заболявания на сърдечно-съдовата система. Учтиво им обяснявам, че съм привърженик на строго научните подходи и не приемам алтернативни методи, защото използването им може да бъде опасно. На любителите на т.нар. народна медицина казвам, че има такива лечители. Нека се обърнат към тях. Не искам да изброявам тези сайтове, защото се боя, че ще пропусна някой „важен“, но за всички печално известен е сайтът BG-Mamma,  където гордо се заявява, че има над 1 милион читатели и ползватели. За всеки здравомислещ човек е ясно какви вреди с медико-социални последици могат да причинят такива сайтове. Ще си позволя да посоча един особено фрапиращ напоследък случай. Натрапчиво рекламираното лекарство за хипертония „Рекардио“. Разпространява се онлайн. Изтъкват се невероятни качества на лекарството. Не се съобщава принадлежност към никоя известна до сега група антихипертензивни средства и се съобщава за голям процент дефинитивно излекувани от артериална хипертония пациенти. Питам се, защо изобретателите на това лекарство не са получили досега Нобелова награда! На всичкото отгоре, след 50% отстъпка, опаковката струва 70лева. Естествено, броят на разочарованите непрекъснато нараства. Ще спра дотук. Интелигентният читател ще си направи изводите сам!…