Онкология

Рак на дебелото черво

проф. Панайот КуртевСлучаите на рак на дебелото черво се откриват в прекалено късен стадий, когато заболяването се е разпространило и в другите органи на тялото. Причината за късната диагностика най-често се изразява в липсата на симптоматика до последния момент. Заболяването “живее” тихо в телата на хората, без да създава осезаеми проблеми, дискомфорт и болка до момента, в който стане явно и неизбежно. Обикновено тогава вече е прекалено късно за превенция и се налага пациентът да бъде подложен на оперативна намеса и лечение, в зависимост от състоянието.

Ракът на дебелото черво е второто най-смъртоносно онкологично заболяване в страната. Също така е второ по честота сред жените и е на трето място от онкологичните заболявания при мъжете. Случаите се откриват в късен етап от развитието на болестта, именно поради липсата на симптоматика в началните стадии. Нещо повече – важно да се каже, че това се дължи на основно на факта, че в България не се провежда регулярен скрининг за ранно откриване на болестта.

Негативната статистика за страната ни не свършва дотук. Според последни данни на ОИСР и ЕК, България е единствената държава в Европейския съюз, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак. Това е явно доказателство, че изоставаме по всички показатели за информираност и превенция.

Насоките за ранно откриване на заболяването и провеждането на скринингови порграми определят като най-рисков възрастовият диапазон между 50 и 74 години както при жените, кака и при мъжете. Хората на възраст над 50 години, както и всички под тази възраст, които имат преки роднини с това заболяване трябва да се изследват превантивно редовно.

Конкретната причина за рак на дебелото черво все още не е известна, но има фактори, които могат да увеличат вероятността за развитието му, като например прекомерната консумация на червено и обработено месо, алкохол, тютюнопушене и цялостно нездравословен начин на живот.

За рисковите фактори за развитието на колоректален карцином говорим, когато има фамилна обремененост или са налични хронични възпалителни чревни заболявания, както и когато възрастта е над 50 години. 

Превенция за всяко едно заболяване е воденето на балансиран начин на живот и хранене. В конкретния случай помагат редовната физическа активност, консумацията на храни, съдържащи фибри, на плодове и зеленчуци, ограничаването на алкохола и тютюнопушенето.

През 2003 г. Съветът на Европейския съюз препоръчва на държавите-членки да въведат скрининг за рак на дебелото черво. Две десетилетия по-късно България изостава от страните в ЕС по отношение на превенцията и ранната диагностика.

Един от широко изполчваните методи е извършването на тест за окултно (скрито) кървене, който се използва за откриването на кръв във фекалиите. Това може да бъде знак за наличие на полипи или тумор. Това е стандартна практика за повечето европейски държави.

При положителен тест задължително се правят допълнителни прегледи или изследвания, тъй като наличието на кръв в изпражненията може да се дължи и на други причини, които не са задължително свързани с рак на дебелото черво. Затова е препоръчително да се направи консултация с личния лекар или с гастроентеролог и ако се налага – да се назначи колоноскопия.

В момента всички на възраст 50-74 години могат да се възползват от безплатните изследвания в рамките на инициативата на Фондация „Лъчезар Цоцорков“, която се провежда от края на март в страната. Необходимо е желаещите да предоставят фекален материал с големина на грахово зърно, поставен в чист контейнер в една от лабораториите, които са част от кампанията – те са над 300. Интерактивна карта и списък с всички лаборатории, които партнират на инициативата може да бъде видяна на  сайта: Заедно срещу рака на дебелото черво (testvai.bg)

 Автор: проф. Панайот Куртев, онколог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[bws_google_captcha]