Очни заболявания

Рефрактивна хирургия

В офталмологията терминът аметропия се използва, когато е налице несъответствие между оптичната сила на пречупващите елементи на окото и ретината. В един идеален свят светлинните лъчи от заобикалящия ни свят биха се пречупвали от окото по такъв начин , че да попадат точно върху ретината. Практиката показва, че повечето от хората не притежатават тази „идеална“ оптична система. При късогледите хора окото пречупва светлинните лъчи твърде силно и те се фокусират пред ретината, при далекогледите хора окото пречупва светлинните лъчи твърде слабо и фокусът се получява зад ретината. При астигматизма имаме неравномерно пречупване в различните точки на оптичната система. При налична аметропия съвременната медицина разполага с няколко възможности за корекция: корекция  с очила, корекция с контактни лещи, рефрактивна лазерна хирургия – хирургия на роговицата /лазерна корекция на зрението/ или хирургия на лещата – факохирургия

Идеята, която стои в основата на рефрактивната хирургия  е да се ремоделира оптичната система на пациента по такъв начин, че светлинните лъчи да попадат точно върху фовеята (централната част на макулата с най-голяма концентрация на колбички) .

В наши дни рефрактивната лазерна хирургия е обособена като самостоятелен дял в офталмологията и тя се счита за най-технологичната и високоспециализирана хирургия в лечението на очните болести. Като начало в развитието на тази субспециалност може да се посочи 1970та година ,когато е създаден първият ексимерен лазер от Нобеловия лауреат Николай Басов, а първата успешна процедура върху зрящо човешко око за корекция на късогледство е извършена през 1988 година в САЩ. Най-често прилаганите видове лазерни корекции са: повърхностните процедури ( PRK, LASEK;Epi-LASIK), LASIK -LASIK с микрокератом и FemtoLASIK, SMILE

При повърхностните процедури хирургът девитализира и отстранява най-горния слой на роговицата, наречен епител. След което с ексимерен лазер в рамките на секунди се премахва диоптърът на пациента. В края на операцията се поставя терапевтична контактна леща, която се отстранява след 3 до 4 дни – времето необходимо за прорастване на нов епител.

Повърхностните процедури са свързани с известен дискомфорт за пациента. През първите дни се наблюдава повишена чувствителност към светлина – фотофобия, дразнене в очите, усещане за пясък,епифора. След реепителизацията на роговицата тези симптоми отшумяват и пациентът бързо се връща към стария си ритъм на живот. Повърхностните процедури постигат отлично качество на зрението и при някои пациенти са единствената възможност за корекция.

Златният стандарт в рефрактивната хирургия в наши дни е FemtoLASIK. По последни данни в световен мащаб са извършени над 30 милиона LASIK операции. Всяка година само в САЩ се извършват над 700 000 операции. Анализът на данните показва, че при над 98% от третираните пациенти се постига зрение 1.0 . В самото име FemtoLASIK са закодирани два лазера – фемтосекунден лазер и ексимерен лазер; т.е FemtoLASIK e изцяло лазерна процедура, без използване на режещи остриета. Фемтосекундният лазер е въведен в практиката през 2003 година. Той оформя „капаче; flap’’ в предните отдели на роговицата. В наши дни фемтосекундните лазери изместват микрокератомите (специални ножчета използвани в миналото). Чрез фемтолазерната технология можем да определим дебелината на flap-a с прецизност до микрон. Най-често дебелината на flap-a e 120 микрона. Фемтосекундните рефрактивни лазери елиминират всички рискове свързани с flap-a , които са наблюдавани в миналото, като непълен flap; децентириран flap, flap buttonhole ,free cap, епително врастване и други. След оформянето на flap-a, той се повдига със помощта на микрохирургична LASIK шпатула и се извършва ексимерна аблация на роговичната строма.

При SMILE (small incision lenticule extraction) специален фемтосекунден лазер създава в стромата на роговицата лентикул с точно определена дебелина , който се отсранява от роговицaта през много малък тунел – 2-4мм. Фемтосекундият лазер създава лентикули, отговарящи на определен диоптър и при отстранява им се ремоделира оптичната система на окото до плано. SMILE е авангардна процедура, която бързо придобива популярност в рефрактивната хирургия в наши дни и се прилага във все повече центрове в цял свят (разполага с FDA-approval).

Съвременните лазерни системи дават възможност за корекция на до 12 диоптъра късогледство и 6 диоптъра далекогледство и астигматизъм. Ключов момент в планирането на хирургичната интервенция е преценката дали окото на даден пациент е показано за рефрактивна хирургия.При хора с нестабилна рефракция (честа промяна на диоптрите) , катаракта, глаукома, роговични ектазии /кератоконус/; макулна патология,  рефрактивната хирургия е  противопоказана.

Възрастта на пациента също е лимитиращ фактор. Най-младите пациенти, които подлагаме на операция са на 18 години – след навършване на пълнолетие и при данни за липса на промяна в диоптрите. При пациенти над 45 години се развива така нареченото старческо далекогледство (пресбиопия).  Тук е мястото да отбележим ,че вече има специални лазерни софтуери – PRESBYOND , които позволяват корекция и на това състояние – нуждата от носене на очила за четене след 45 годишна възраст.

 д-р Димитър Т. Димитров, офталмолог

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[bws_google_captcha]