РОЗАЦЕЯ

52

Розацеята е хронично кожно заболяване, което се характеризира със зачервяване на лицето и постепенна поява на разширени повърхностни кръвоносни съдове. Понякога могат да се появят папули, пустули и подуване. Засяга предимно средната възраст като е относително по-честа при жените и при по светлите индивиди.

Обикновено започва със зачервяване на централната част на лицето – нос, бузи, уши, понякога по изложените на слънчево облъчване участъци – деколте, шия. Появата на обриви по други части е изключителна рядкост.

В началото на заболяването зачервяването е преходно, но постепенно става постоянно и се появяват разширени кръвоносни съдове „телеангиектазии“, а в по-тежките случаи могат да се появят папули, пустули и дори нодулокистични лезии.

Точната причина за появата на заболяването не е известна. Съществуват няколко теории: климатични фактори и фототип, инфекциозна – Helicobacter pilori, Demodex foliculorum, aлиментарна, фармакологична, психогенна. Никоя от тях не може да обясни удовлетворително фините патофизиологични механизми.

Известни са причините, които влошават съществуваща розацея или могат да я отключат: резки температурни колебания, слънчева експозиция, стрес, пикантни храни, алкохол и др.

Розацеята е хронично заболяване, с прогресиращ ход като клиничната картина се променя,  в зависимост от стадия на заболяването.

В началото може да има само преходен еритем, който постепенно става постоянен. Той се дължи на застой в кръвоносните съдове. Този застой в повърхностните кръвоносни съдове води до тяхното разщиряване и образуването на т.нар. телеангиектазии. Това е еритемо-телангиектатичния стадий.

Следващият стадий е папулo-пустулозния. В този случай на фона на трайно зачервяване и телагиектазии се появяват папули и пустули.

Очната розацея е една много неприятна форма на заболяването. Характеризира се със засягане на очите което може да бъде от лек конюнктивит до кератит с трайна увреда на зрението.

Тежко протичаща, но за щастие не много често срещана е формата розацея фулминанас. Тази форма започва внезапно и се характеризира с поява на множетво папули, пустули и нодуло-кистични лезии на фона на интензивен еритем.

При всички форми на заболяването кожата на лицето е много чувствителна към локални продукти за лечение или поддържане на лицето. Може да има чувство на парене, сърбеж, сухота, опъване и дори болка.

Трябва внимателно да се прецени клиничната картина и стадия на заболяването за да може да се постави точна диагноза и правилно и ефикасно лечение.

Целта на лечението е да се постигне намаляване на еритема, да се повлияят възпалителните лезии и придружаващите симптоми като сърбеж, парене и чувствителност.

Важно за успешното лечение е избягване на психичния стрес и факторите, влошаващи заболяването, което прави рецидивите по редки и ремисиите по дълги.

Тъй като слънчевата светлина е най-важния фактор е необходимо избягването на прекалено излагане. Препоръчват се фотопротектори с висок фактор, носене на шапки и слънчеви очила.

При всички случаи лечението на розацеята е труден и продължителен процес.

При леките форми се прилага само външно лечение, но при по-тежките е необходимо да се включи и системно лечение.

При много леките форми на розацея медицинската козметика може да бъде единственото средство за грижа за лицето. Също така е уместно медицинската козметика да се прибави към медикаментозното лечение тъй като специализираните препарати са недразнещи,  предназначени към чувствителната кожа на лицето. Препаратите от тази група подпомагат медикаментозното лечение.

Към медицинската козметика, но като задължително средство трябва да се имат предвид фотопротекторите. Предпазването от УВ лъчите е необходимо, защото те заемат важно място в патогенезта на заболяването и причиняват влошаване му.

Най-доброто лечение в случаите с еритем е лазерното лечение.

При всички случаи вида и продължителността на лечението трябва да се определи от специалист.

                  Коментар на д-р Ася Николова -дерматолог -венеролог