Синдром на компютърното зрение

469

 

Извънредното положение, свързано с коронавирусната епидемия, принуди милиони от нас да стоят вкъщи по цял ден. Възрастните и децата прекарват повече време от всякога пред електронните си устройства работейки, учейки или просто за развлечение. Рязкото повишение на времето, прекарано пред екрана, при голям процент от хората води до т.нар. синдром на компютърното зрение. Този синдром  е по-скоро състояние отколкото заболяване, но става все по-наболял проблем в съвременното ни ежедневие. Той е комплекс от временни симптоми, включващ умора на очите, напрежение, главоболие, дразнене, зачервяване, размазване на образа, двойно виждане, и се дължи на прекомерна употреба на електронни дисплеи.

Синдромът на компютърното зрение или наречен още компютърен зрителен синдром е опосредстван от различни очни ( проблеми на очната повърхност, некоригирани рефрактивни нарушения)  и извъночни (ергономични, ментални) фактори.

Първоизточникът на синдрома, както споменахме, е продължителната употреба на дисплеи и затова е важно да се споменат някои техни характеристики, които имат отношение към проблема:

 • разделителната способност или броят пиксели на определена площ; на нея се дължи детайлността, „гладкостта“ на картината, а оттам и общото качество на възпроизвеждания образ. Колкото е по-висока резолюцията на екрана, толкова е по-малко натоварването на очите.
 • Трептенето е друг неприятен ефект на екраните, който в съвременните дисплеи е сведен до минимум.
 • Контрастът е характеристика, която лесно може да се открие в настройките на използваните устройства. Колкото е по-висок, толкова по-лесно се открояват детайлите и се намалява взирането.
 • Всички екрани са източник на високоенергийна синя светлина, която е с доказано негативен ефект върху очите ни. Tъй като синята светлина е част от късовълновия спектър на светлината, тя се пречупва по-силно и е по-трудна за фокусиране. Това допринася за получаването на нефокусиран оптичен „шум”, който намалява контраста и води до по-голяма зрителна умора.
 • Отблясъците, отпечатъци и замърсяванията по екраните също влошават качеството на образа и изискват по-голямо усилие от наша страна.

Основният механизъм, който причинява дискомфорта и дразненето преминава през сухите очи. Паренето се получава поради рядкото мигане и влошеното разпределение на сълзата по очната повърхност по време на концентрираното взиране в екрана. Често мониторът е разположен неправилно над нивото на очите (особено при децата, използващи компютрите на родителите си) и в резултат се получава ретракция на горните клепачи и допълнително изсъхване и зачервяване на очите. 

Често след продължително фиксиране на погледа наблюдаваме и т.нар. спазъм на акомодацията. Той се изразява в двойно виждане, размазване и забавено фокусиране. Това се дължи на физиологията на очите ни, които са създадени да гледат в спокойно състояние в далечината, а за близка работа се налага активно мускулно усилие. Точно затова, взирането в компютъра, разположен непосредствено пред нас  по цял ден води до очна умора, която се задълбочава още повече при наличие на некоригирани диоптри. Тук е удачно да се спомене зачестяването на късогледството при децата, което във все повече проучвания се свързва не само с гените ни, а с епигенетични фактори и именно изключително интензивното ползване от тях на електронни устройства.

Друг извъночен аспект на проблема е свързан с това, че прекомерната употреба на компютри и смартфони води до нарушения в циркадния ни ритъм, в процесите на бодърстване и  сън, в концентрацията ни. Проучвания доказват, че светлината и особено отново синият спектър, потиска производството на хормона мелатонин, който е отговорен за дълбокия сън и качествената ни почивка.

Синдромът на компютърното зрение не изисква специфично лечение, а спазване на няколко съвета, които да облекчат оплакванията. Те са еднакви за всички възрасти и удачни за спазване и от децата:

 • Подсигурете удобна и правилна позиция при работа с компютър. Екранът трябва да е на 15 градуса под погледа и поне на 40-50см от вас. Позата да е спокойна и отпусната.
 • Позиционирайте се така, че върху екрана да има възможно най-малко отблясъци от прозорци и светлинни източници.
 • Нагласете настройките на екрана. Яркостта на дисплея трябва да е подобна на заобикалящата среда- ако екранът излъчва отчетливо по-ярка светлина, то осветеността е твърде висока, а ако при сравнение мониторът сивее, то яркостта е твърде малко. Нагласете контрастът, така че да ви е комфортно при четене.
 • Използвайте очила за компютър и програми за редуциране на синята светлина.
 • Използвайте нощния режим на електронните си устройства особено преди лягане.
 • Въведете правила- периодична почивка на всеки 20-30 мин. и фокусиране поне за 20 секунди в обект в далечината.
 • Гледането на телевизия не е удачна почивка от компютъра и таблета.
 • Използвайте изкуствени сълзи при продължителна работа с електронни устройства.
 • Пийте много вода и приемайте ненаситени мастни киселини.
 • Не забравяйте периодичните си очни прегледи.

 Автор: д-р Владимир Петков, офталмолог