Очни заболявания

Съдови заболявания на окото- част I -ва

Заболяванията на съдовете на окото са свързани с други съществуващи вече заболявания в организма, като високо кръвно налягане и атеросклероза. Едни от най-често срещаните заболявания са хипертонична ретинопатия, запушване на ретиналните вени, артериална съдова оклузия, диабетна ретинопатия.

Острите ефекти на системната артериална хипертония са резултат от вазоспазъм, а хроничните ефекти са от артериосклероза и повишават риска от загуба на зрението.

Фактори, които водят до развитието на това заболяване са: повишени стойности на кръвното налягане  при медикаментозен контрол; продължителност на хипертонията; възраст на пациента- при млади хора в отговор на хипертонията настъпва „спазъм” със стесняване на артериолите на ретината, а при възрастни- склероза на съдовете.

Есенциалната хипертония причинява следните промени: задебеляване на стените на артериолите, фибриноидна некроза на гладките мускулни влакна, намиращи се в съдовете, изтичане на плазма и кръвни елементи през съдовите стени на ретината. Увеличената пропускливост на съдовете води до появата на кръвоизливи, сухи и влажни ексудати, оток на ретината. Хипертоничната ретинопатия не винаги е клинично проявена, докато не напредне твърде много и се появят оплаквания. В някои случаи може да има двойно виждане, главоболие, намалено зрение или загуба на зрението.

Внезапната поява на симтоми  алармира за незабавно посещение при офталмолог. Прегледът се състои в оглед на очните дъна. Промените в ретината се оценяват по четири-степенна скала:

първа степен- може да е безсимптомна; втора и трета- има редица промени в кръвоносните съдове, ексудати, оток на ретината;

четвърта степен- наблюдава се оток на папилата и макулата, което води до намаляване на зрението.

Контролът на кръвното налягане е изключително важен, защото той определя степента на увреждане на ретината. Превантивно хипертониците трябва да ходят поне веднъж годишно на профилактичен преглед при офталмолог.

Подобно заболяване е бъбречната ретинопатия, в основата на която също стои повишеното кръвно налягане. Измененията много наподобяват хипертоничната ретинопатия, но са по-значителни. Изтичането на плазма и кръв през съдовите стени става по-рано и е по-обилно, преди настъпването на  артериолосклерозата.

Цялата ретина е оточна и сивкава на цвят. Понякога може да се развие ексудативно отлепване на ретината. Появата на невроретинопатия (най-тежкият стадий на хипертоничната ретинопатия, протичащ с промени в нервните влакна), както макулен едем  /макулна звезда /, който е лош прогностичен белег.

Промени в ретината настъпват и при токсикоза на бременността.

Измененията настъпват остро и се изразяват в спазъм на съдовете, масивен оток на ретината, оток на папилата, ексудати и понякога ексудативно отлепване на ретината. Това патологичо състояние може да доведе до пълна загуба на зрението, а най-тежкото усложнение с висока смъртност за родилката и детето. Затова един от важните показатели, които трябва много внимателно да се следи по време на бременността, е кръвното налягане и да се приложи евентуално лечение. Измененията в ретината са обратими, стига да не са били дълготрайни.

Автор: д-р Юлия Барахарска, офталмолог

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[bws_google_captcha]