Сълзене от окото

199
д-р Владимир Петков

Сълзенето е проблем, който може да създава много неудобства и затруднения в ежедневието. Сълзите се секрeтират от главната и добавъчните слъзни жлези и се разпределят по очната повърхност. Голяма част от водната съставка на сълзите се изпарява , а остатъка от сълзите се дренира към носната кухина.

Възпаленията на конюнктивата, роговицата и увеята често се изявяват със сълзене. Остро настъпило изразено сълзене, болка, зачервяване и фотофобия са алармиращи симптоми, налагащи офталмологичен преглед в скорошен порядък, тъй като могат да крият преки рискове за зрението.

Друга честа причина за сълзене, макар и да звучи противоречиво, е сухото око. Този термин обединява група заболявания, имащи възпалителен характер и протичащи с нарушено овлажняване на очната повърхност. Слъзният филм се състои от няколко компонента и играе ролята на лубрикант, защитаващ окото и участващ в метаболизма на предния очен сегмент. Наред със симптоми като усещане за сухота, парене, чувство за чуждо тяло, тежест в очите, сърбеж, зачервяване и др., сълзенето също често съпътства сухото око. Тези сълзи обаче имат предимно водниста съставка и не притежават лубрикиращите свойства на основния слъзен филм и за съжаление не компенсират хроничния възпалител процес, който понякога налага специализирано допълнително лечение.

Факторите на околната среда са също от голямо значение за сълзенето. То често се засилва при ниски температури в следствие на спазъм на мускулите на слъзните канали. Препоръчителни са топлите компреси на клепачите преди излизане навън през зимата с цел дилатация на каналите и намаляване на оплакванията.

Към водещите причини за нарушен дренаж на сълзите се включва първичната стеноза на слъзните пункти. Тя най-често е в следствие на хронични блефарити. Други причини са херпес симплекс и херпес зостер, засягащи клепачите, локална радиотерапия, цикатрициален конюнктивит, хронично локално лечение на глаукома, някои системни заболявания и др. Лечението е хирургично, а типа на интервенцията се определя от степента на стенозата. При по-леките случаи се извършва дилатация на пунктата с или без поставяне на силиконови импланти, поддържащи пунктата отворена.  При тежките случаи се прибягва до пунктопластика.

Дакриоциститът е още едно състояние, което може да причини сълзене. То представлява остро или хронично възпаление на слъзната торбичка. Инфектирането на лакрималния сак обикновено е вторично на обструкцията на назолакрималния канал. Най-често се причинява от стафилококи или стрептококи. При острия дакриоцистит клиничната картина се изява с болка, зачервяване, подуване в областта на слъзната торбичка и епифора.

Автор: д-р Владимир Петков – офталмолог