пулмология

Сънна апнея – I-ва част

Сънната апнея е хронично, но незабележимо заболяване от пациентите, което за съжаление има много тежки последици не само за самите пациенти, но и за обществото. Защо? В статистика от 2018г. се посочва, че в предходните 8години са загинали 5392-ма души от заспиване на волана, ранените са 69015. В последно време в кабинета ми търсят помощ по повод задух и лесна умора шофьори на тирове, които съобщават за „доспиване“ по време на шофиране, при които след направена полисомнография се установи сънна апнея. След започване на лечението, състоянието им значително се подобри, с възстановяване на бодростта им през деня, редуциране на наднорменото тегло, подобри се и емоционалното им състояние. Това ни даде повод да се свържем с Агенцията за безопасност на движението по пътищата и да предложим съвместно да обявим кампания под мотото“ Сънната апнея-опасност за движението по пътищата“, с цел да представим, чрез медиите и социалните мрежи актуалността и значимостта на проблема. Сърдечно благодаря на Ръководството на Агенцията, което откликна веднага с подкрепа и със съвместно организиране на пресконференцията. Посланието, което отправихме към хората е, при съмнение за сънна апнея, да потърсят помощта на белодробните специалисти. С направление от своя личен лекар, а след преценка на състоянието, те ще насочат пациентите към центровете за диагностика и лечение на сънната апнея. Не малка част от пациентите със сънна апнея, страдат и от хронична обструктивна белодробна болест, която се диагностицира от колегите-пулмолози!

Има ли статистика в България за разпространението на ОСА?

За съжаление в България не разполагаме с такава статистика, но в света почти 1милиард души на възраст 30-69г. са засегнати от ОСА(обструктивна сънна апнея). Броят им е най-висок в Китай, следван от САЩ, Бразилия и Индия. Данните посочват, че един на всеки 4-ма мъже на средна възраст и една на всяка 9-та жена, страдат от ОСА. В САЩ статистиката посочва, че 26% от хората на възраст 30-70г. и 2-3% от децата страдат от сънна апнея.

Какво представлява сънната апнея?

Сънната апнея представлява многократни спирания на дишането по време на сън. Това води до понижаване нивото на кислорода в кръвта. Намалено оросяване на жизнено важните органи. Често ходене по малка нужда, нарушено качество на съня и дневна сънливост.

Кои са факторите, които увеличават риска от обструктивна сънна апнея?

На първо място бих посочила наднорменото тегло. Установено е, че обиколката на врата е важен фактор, тъй като се знае, че тези хора имат по-тесни дихателни пътища, по-често се среща при мъжете(2-3пъти по-склонни да развият ОСА), генетично обусловено по-тясно гърло, при децата, увеличените сливици може да нарушат дишането, проблеми с дишането през носа (алергия или девиация на носната преграда) също е рисков фактор , злоупотребата с алкохол и успокоителни медикаменти, които отпускат мускулите на гърлото и могат да влошат състоянието,  и не на последно място тютюнопушенето.Пушачите имат 3пъти по-висок риск да развият ОСА, в сравнение с непушачите, поради активиране на възпалителния процес и задържане на секрети в горните дихателни пътища от тютюневия дим. В проучване, проведено в Университета на Алабама в Бирмингам, в което са включени пушачи и непушачи, оценени за субективни симптоми на ОСА с помощта на въпросника STOP-BANG, средна склонност към сън с помощта на скалата за сънливост на Epworth и субективно качество на съня с помощта на индекса на качество на съня, се установява, че пушачите са изложени на по-голям риск от ОСА и като цяло съобщават за по-лошо качество на съня, което повишава отчетените нива на възприеман стрес.

С какви видове сънна апнея се срещате?

Сънната апнея бива три вида: обструктивна, централна и смесена.Най-често се срещаме с обструктивна сънна апнея(ОСА). Известно е, че в процеса дишане участвуват 3 важни фактора: дихателен център, който се намира в продълговатия мозък, който изпраща импули до втория важен фактор-дихателната мускулатура, която помага на белия дроб да поеме и издиша въздуха. Какво се случва при ОСА? Мускулите на гърлото по време на сън се отпускат и запушват входа на дихателните пътища. Това води до спиране на дишането, в резултат на което нивото на кислорода в кръвта спада. Чрез рецепторите се изпраща информация до невроните в дихателния център. Той изпраща много бърза информация до колабиралите мускули и пациентът изхърква! Пациентите нямат спомен за случилото се, но състоянието е доста драматично за близките, които са до него! В кабинета ми идват съпруги на пациенти, със запис на телефоните си, силно притеснени за случващото се, търсейки помощ!

Вторият вид е централната сънна апнея, която се обуславя от блокиране на центъра на дишането. Води до блокиране на импулсите към дихателните мускули и диафрагмата, с последващо спиране на дишането. Среща се по- рядко и обикновено се свързва с придружаващи заболявания- сърдечно-съдови, неврологични, бъбречни заболявания. И третият вид е смесената апнея.

 Автор: д-р София Ангелова, пулмолог