пулмология

Сънна апнея – II-ра част

Кои са симптомите на сънната апнея?

Обикновено сме свикнали в практиката си, на хората с наднормено тегло да задаваме въпроса, хъркате ли нощно време и казват ли ви партньорите, че спирате да дишате, понякога? И вторият въпрос е, имате ли дневна сънливост? Пациентите със сънна апнея, освен ,че имат хъркане през нощта с апнеични паузи, имат и неспокоен сън, често събуждане, имат моменти на внезапно събуждане с чувство на задушаване, често уриниране, изпотяване в областта на главата.

При събуждане сутрин съобщават за сухота в устата и болезнено гърло, зачервени очи на недоспал човек, главоболие, смущения в настроението-раздразнителност, намалена концентрация, нарушение в паметта, тревожност, някои развиват и депресия. И най- опасният симптом през деня е сънливостта! Имам пациенти, които заспиват на работното си място и се нараняват при падане. Най- опасни са шофьорите, при които няколко секунди могат да отнемат човешки животи, както собствения , така и на невинни хора.Това беше и основната ни мотивация, да информираме обществото. Да призовем хората със съмнение за сънна апнея, да потърсят навреме помощ!

Как се ориентирате за степента на сънливост?

За да диагностицираме степента на сънливост, използваме скалата на Epworth. Пациентът отговаря на въпроси, всеки, от които се оценява с определен брой точки. Чрез полисомнография се определя степента на сънната апнея. При леката форма се отчитат 5-15 апнеични паузи на час, средно-тежка-15-30/час и при тежката форма се установяват над 30апнеични паузи на час.

Важно е да отбележим, че 10-15% от болните с ОСА имат Пикуик синдром. 50% от хората с тежка форма на затлъстяване имат Пикуик синдром.

Какво представлява Пикуик синдрома?

Пикуик синдром или синдром на хиповентилация при затлъстяване. Наречен е от романа на Чарлз Дикенс“ Посмъртните записки на клуба Пикуик“. На момчето Джо, което екстремно затлъстява и заспива при всякакви обстоятелства! Пациентите с Пикуик синдром са с висока степен на затлъстяване (БМИ>30), хъркане през нощта с апнеични паузи, висока степен на сънливост през деня, задух при физическо натоварване, отоци по долните крайници. Тези пациенти имат смущение в дишането както през нощта, така и през деня в будно състояние. Дихателната мускулатура се уморява, поради затлъстяването. При тях, проблемът не е свързан с белия дроб, а с умората на дихателната мускулатура. Това води до по-малко количество въздух, който преминава през белите дробове, поради което се развива хронична, вентилаторна дихателна недостатъчност.

Какви са последствията за пациентите със сънна апнея?

Ако не се лекува сънната апнея, води до повишавене на риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като се покачва налягането в гръдния кош, до повишаване нивото на холестерола, развитие на диабет, повишава се риска от тромбообразуване с последващи инфаркт, инсулт, до развитие на депресивни състояния. Затова при пациенти с резистентна хипертония, с рецидивиращо предсърдно мъждене, с глаукома, се насочваме и към сънна апнея. Известни световни личности са страдали от сънна апнея, например актрисата Кари Фишър(най-известна с ролята си на принцеса Лея) в Междузвездни войни, която е страдала от сънна апнея, получава сърдечен удар по време на полет от Лондон до Лос Анджелис и по-късно умира.

Как се лекува сънната апнея?

Днес не съществува като проблем лечението на сънната апнея. Има специални апарати, които осъществяват позитивно въздушно налягане в дихателните пътища.  Имаме прекрасни специалисти, които провеждат и контролират лечението! Проблемът е финансов за пациентите, защото диагностиката и лечението не се покриват от НЗОК. Аз считам, че ако по-активно говорим и докажем, че с навременното лечение на сънната апнея, може да се спасят много човешки животи. Този проблем ще бъде решен, както в много европейски страни!

       Автор: д-р София Ангелова дм-пулмолог, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести