Сърбеж и сърбящи дерматити – I-ва част

49
доц. Георги Николов

Сърбящи дерматити

Кожата има жизненоважна функция като бариера, която защитава вътрешните органи на тялото. Тя съдържа специални клетки на имунната система, които могат да предпазят организма от вируси, бактерии и други заплахи. След като открият подозрително вещество, инфекция на целия организъм или друго заболяване, тези клетки предизвикват появата на възпалителна реакция в кожата, проявяваща се с обрив (дерматит) и съпътствана от сърбеж, симптом, който се среща много често.

Сърбежът е субективно усещане, характерно за кожата и по-рядко за лигавиците, което причинява рефлекс на чесане за отстраняване на дразнителя.

  Разграничават се: физиологичен сърбеж (нормален, възникващ в отговор на адекватни стимули, например, ухапване от насекоми) и патологичен сърбеж, който също се развива в отговор на действието на определени дразнители, но в условия на променена реактивност на нервната система.

Според разпространението си сърбежът се класифицира на: локален – само в определени области на тялото и дифузен (генерализиран) – по цялото тяло.

Възможните причини за възникване на сърбеж и обриви са многобройни и разнообразни, но най-честите са следните:

   Суха кожа

Факторите на околната среда, които могат да доведат до изсушаване на кожата, включват прекалено горещо или студено време с ниска влажност. Прекалено честото третиране на кожата с детергенти също може да причини сухота. Това може да засегне всяка възрастова група, но с възрастта кожата става по-тънка и суха.

Най-характерните симптоми на суха кожа включват: груба, люспеста или лющеща се кожа; прекомерен сърбеж, рагади по кожата или устните, които са склонни към кървене.

  Иританти

В средата ни съществуват много вещества, които дразнят кожата и водят до възникване на сърбящ дерматит. Някои хора изпитват сърбеж при контакт с вълна, парфюми, определени сапуни или багрила и химикали. Алергените, най-вече от храната и определени лекарства, също могат да раздразнят кожата.

Кожни болести

Много кожни заболявания се придружават от сърбеж, който може да засегне всяка област на тялото:

  • Екзема (атопичен дерматит)

Атопичният дерматит е най-честата причина за появата на сърбящи обриви по кожата при децата. Според последни данни атопичният дерматит засяга 10–20% от децата, и само 1–3% от възрастните. Днес етиологията му се свързва предимно с нарушение на кожната бариера. Това кара кожата да губи своя тургор и да изсъхва и по този начин става по-чувствителна на въздействия на иританти, често сърби и е с повишен риск от развитие на възпаление.

  • Алергичен контактен дерматит

Алергичният контактен дерматит се появява, когато кожата влезе в пряк контакт с алерген. В резултат се развива характерен, сърбящ обрив, който може да включва малки мехури или отоци. Обривът възниква всеки път, когато кожата влезе в контакт с алергена, като често има забавяне във времето между излагането на алергена и появата на обрива. Контактни алергени могат да бъдат: различни химикали в битовата химия и козметиката, локални медикаменти, текстилни материи и специфични алергени от околната среда, включително и хранителни алергени. Основна задача при такива пациенти е опит за идентификация на контактния алерген и елиминация на контакта с този продукт или вещество.

  • Уртикария (копривна треска)

Уртикарията е вид възпаление на кожата, причинено от алергична реакция от бърз тип, свързана с отделяне на хистамин от клетките. Освободеният хистамин повлиява на пропускливостта на съдовете в кожата и води до зачервяване, оток и поява на интензивен сърбеж. Уртикарията е широко разпространена и засяга около 20% от хората в даден момент от живота им.

Познати са два вида уртикария: Остра уртикария, която най-често се появява след контакт със специфичен алерген, обикновено определена храна или лекарство и хронична уртикария, която може да продължи месеци или дори години. При нея много трудно се откриват специфични алергенни причинители и в повечето от случаите се касае за автоимунна хронична уртикария.

  • Дерматографизъм:

Въздействието на неспецифични физични стимули, като прекалено горещо или студено време, излагане на слънце, натиск на кожата или физически упражнения, също могат да предизвикат появата на характерен зачервен, сърбящ обрив.

  • Псориазис

При псориазис често се наблюдава зачервяване и дразнене на кожата със сърбеж, обикновено под формата на плаки.

   Ухапване от инсекти

Ухапванията от инсекти често причиняват появата на локални сърбящи обриви.   Обикновено кожната реакция след ухапването изчезва в рамките на 7–14 дни. Ухапванията от някои инсекти (дървеници, акари и др.) могат да предизвикат генерализиран обрив и да причинят сърбеж по цялото тяло.

При пациенти, страдащи от сърбеж, на фона на очевидни кожни промени под формата например на везикули и папули обикновено се диагностицира първично дерматологично заболяване. За диагностиката често е необходимо използването на специални методи в дерматологията, особено кожна биопсия.

Сложността на патогенезата и разнообразието от локални и системни причини, които пораждат сърбежа, определят невъзможността за използването на единен терапевтичен подход. Основната цел на лечението е да се елиминират факторите на околната среда, провокиращи сърбеж, физически и психологически причини.

Коментар на доц.д-р Георги Николов, дм