Сърбеж и сърбящи дерматити – II-ра част

22
доц.Георги Николов

Някои състояния и болести са причина за появата на генерализиран, патологичен сърбеж, като по-важните от тях са:

Бременност

Обикновено сърбежът се появява на гърдите, ръцете, корема или бедрата. Понякога това се дължи на съществуващо състояние, като екзема, което се влошава от бременността.

Сенилен (старчески) сърбеж

Понякога при възрастни хора, при липса на данни за суха кожа, се появява генерализиран сърбеж, който не може да бъде свързан нито с емоционален стрес, нито с някакво кожно или вътрешно заболяване. Най-често започва от някоя област на тялото, обикновено от гърба, и се разпространява след това по цялото тяло. Причина за старческия сърбеж може да е изразена атеросклероза, хипофункция на ендокринните жлези, чревна дисфункция и др.

Лекарства

Появата на сърбеж без видими обриви може да бъде реакция към лекарства като: ацетилсалицилова киселина; препарати от опиум и негови производни; хинидин; противогъбични средства; антибиотици; антиконвулсанти и др.

Инфекциозни болести

Инфекциите, които причиняват сърбеж, включват различните видове шарки (варицела, морбили). Гъбичните инфекции, като микоза на краката, също могат да причинят сърбеж между и около пръстите на краката.

Паразитни инфекции

Сърбежът може да бъде свързан и с паразитни инфекции – хелминтоза, онхоцеркоза, аскаридоза, трихинелоза, и някои зоонози, като въшки и краста.

 Вътрешни болести

Някои вътрешни заболявания, част от които могат да бъдат много сериозни, съшо протичат със сърбеж.

Уремията е широк синдром, който се появява, когато бъбреците са силно увредени. При уремия сърбежът обикновено се засилва през нощта. Най-често засяга гърба, ръцете и корема. До 90% от пациентите с хронична бъбречна недостатъчност се оплакват от усещане за сърбеж, като повечето го получават по време или веднага след хемодиализа.

Появата на генерализиран сърбеж при някои пациенти със захарен диабет се обяснява с понижение на прага за търпимост. Интензитетът на сърбежа не корелира с тежестта на хода на основното заболяване. При диабетна невропатия може да има сърбеж в областта на скалпа, който изчезва при нормализиране на нивата на кръвната захар.

Генерализираният сърбеж често е първа проява на хипертрофична билиарна цироза и понякога се появява много месеци преди развитието на жълтеницата.

Генерализираният сърбеж може да е и първа проява на неоплазия (левкемия, лимфом и др.) Сърбежът може да започне внезапно и да е много интензивен. Най-често е локализиран по дланите и ходилата.

 Психогенен сърбеж

Понякога пациентите изпитват чувство на сърбеж, който няма физическа причина. Психогенният сърбеж възниква като реакция на стрес. Обикновено се наблюдава при жени над 40 години. Този вид сърбеж често се усеща по окосмената част на главата (тактилни халюцинации под формата на отчетливо усещания за пълзене, ухапвания от насекоми и др.) Често се придружава от горчив вкус в устата или усещане за парене в езика.

Натрапчивият сърбежи и чесане обикновено се наблюдава при: депресия; безпокойство; обсесивно-компулсивно разстройство и др.

Пациентите с генерализиран сърбеж, без очевидни кожни лезии, са проблемни по отношение на диференциалната диагностика. Тъй като състоянието може да се основава,  както на тривиални фактори като суха кожа, така и на сериозни болести като лимфом или ендокринни нарушения. В повечето случаи само по себе си по оплакването от сърбеж не може да се диагностицира конкретното общо заболяване (например обструктивна жълтеница, хипертиреоидизъм или лимфом). Затова за точна диагноза клиницистът трябва да използва данни от анамнезата, клинични и различни лабораторни изследвания.

                                                                                 Автор: доц. Георги Николов