Татуиране на роговицата

217
д-р Владимир Петков

Кератопигментацията или татуирането на роговицата е процедура, използвана от векове за подобряване на козметичния вид на тежко увредени очи. Татуирането се използва и за лечение на зрителни симптоми, свързани с аномалии на роговицата и ириса. Разработени са няколко техники, използващи различни пигменти, за да се постигнат най-добрите функционални и козметични резултати.

Кератопигментацията е терапевтична алтернатива за пациенти, при които нехирургичните (напр. контактни лещи) и реконструктивните хирургични процедури не могат да доведат до функционално или козметично подобрение. Най-честите индикации включват белези на роговицата, левкома (побеляване на роговицата), аниридия (липса на ирис), поликория (наличие на повече от една зеница), травматични дефекти на ириса и др. Други показания за татуиране включват симптоматично лечение на отблясъци или диплопия (двойни образи), свързани с периферни иридотомии и иридектомии.

При татуирането на роговицата могат да се използват различни техники в зависимост от състоянието на конкретния пациент. Те включват:

  • Директно оцветяване: при този метод мастилото за татуировки директно се нанася върху предната повърхност на роговицата. Предимството на този метод е лесното и бързо изпълнение с равномерно разпределение на багрилото. Недостатъците на метода са по-бързото избледняване и отмиване на пигмента.
  • Импрегниране: при тази процедура татуировъчният пигмент се въвежда директно в роговичната тъкан чрез пунктиране с игла. Резултатите при този метод са по-трайни.
  • Кератопигментация чрез ламеларна кератектомия: при тази хирургична техника в роговицата се оформя стромален джоб, в който се въвежда боята. Резултатите са трайни, възпалителните реакции редки и се наблюдава по-нисък риск от повтарящи се ерозии на роговицата.

Усложненията от татуирането на роговицата, за щастие, не са чести. Те включват инфекции, възпаление, болка и риск от неволно ятрогенно проникване в предната очна камера по време на манипулацията.

Татуирането на роговицата не е нова процедура, но безопасността и добрите резултати превърнаха метода в удачна алтернатива на козметичните контактни лещи и очните протези.

Автор: д-р Владимир Петков, офталмолог