Топлото време, отоците и разширените вени

70
д-р Милан Цеков

Високата околна температура води до разширяване на периферните кръвоносни съдове. Това е нормална реакция на организма. Разширяването на периферните кръвоносни съдове води до отдаване на повече топлина с цел охлаждане и подържане на постоянна телесна температура. Но също така води и до увеличаване на отоците и „изпъкване“ на разширените вени.  В горещо време отичат краката дори и на здрави хора при продължително седене или стоене в изправено положение. При хората, страдащи от разширени вени, сърдечна или бъбречна недостатъчност, положението е по-тежко.

Ето и няколко съвети как да се справим с отоците:

  1. Пациентите със сърдечна недостатъчност обикновено приемат диуретици. Това води до риск от обезводняване поради загубата на течности от обилното потене. Ето защо трябва да се направи добър баланс между загубата и приема на течности, за да не се стигне до обезводняване.
  2. Желателно е при разширени вени да се направи един курс на лечение с венотонични медикаменти в горещите месеци.
  3. Алтернатива е използването на еластични чорапи.
  4. По възможност вдигайте краката на нивото на таза.
  5. На всеки два часа седене или стоене прав направете кратка разходка.
  6. Избягвайте излагането на краката на пряка слънчева светлина.
  7. Избягвайте сауни и басейните с гореща вода.
  8. Плуването в морска вода се отразява положително на отоците и разширените вени. В домашни условия алтернатива е масажирането на краката от долу нагоре с душ с хладка вода.

                        Автор: д-р Милан Цеков, съдов хирург