Травми на очите – д-р Владимир Петков

565

д-р Владимир Петков – офталмолог

 

 

 

д-р  Петков:  „Винаги ползвайте предпазни средства при работа и спортове“!

 Защо очният травматизъм е най-честата причина за сериозно увреждане на зрението, включително слепота?

Макар очите ни да са защитени от орбитни кости и меки тъкани, те са доста крехък орган, за чиято защита често забравяме.  Травмите, които наблюдаваме във всекидневната си практика, са различни по вид и тежест. Те могат да засягат орбитата и клепачите или очната ябълка. Могат да бъдат пробивни или непробивни, термични, химични и лъчеви. За да не се стигне до трайно увреждане на зрението, от изключителна важност са своевременно поставена диагноза, правилно оказана спешна медицинска помощ и добрата обработка на травматичното огнище.

Кога се получават повърхностни роговични наранявания? Какво трябва да се направи в тези случаи?

Повърхностните роговичните наранявания обикновено са в резултат от грубо бръкване в окото или разтъркване след попадане на прах или пясък. Тъй като роговицата е богато инервирана, този тип наранявания са много неприятни, като засегнатото око силно се зачервява, сълзи, боли и е чувствително на светлина.  Бързата медицинска помощ е много важна тъй като ерозиите са входна врата за инфекции. Ако сте одрали окото си, не го разтърквайте и не го покривайте с превръзка-  това би улеснило по-бързия растеж на бактериите. Дръжте нараненото си око притворено и потърсете медицинска помощ възможно най-скоро.

д-р Петков, от какво се провокират пробивни рани?

Пробивните рани най-често се предизвикват от посрещащ силен удар на окото с остър режещ предмет. Важно е пациентът да не прави опити за изваждане на чуждото тяло, тъй като това може да доведе до още по-сериозни увреждания. Металните чужди тела бързо ръждясват затова трябва възможно най-скоро да бъдат отстранени от специалист.Често за ориентация за дълбочината на проникването и местоположението на чуждото тяло при прегледа се налага извършването на образно изследване- ехография, рентгенография или скенер. Техниката и сложността на манипулацията за  отстраняване се определя от локацията, размера и броя на чуждите тела, от засегнатите структури и степента на увреда, като при всички травми задължително се назначава антибиотична и противовъзпалителна терапия.

Кои са симптомите при химически травми? Каква трябва да бъде реакцията в тези случаи?

Този тип травми се получават при инцидентно попадане на химически агент в очите и могат да бъдат много опасни. Повечето химически вещества дразнят очите, щипят и болят. Има и такива, които не предизвикват силна болка, но причиняват сериозни увреди. Симптомите при химически травми включват дразнене, болка, зачервяване, намаление на зрението, светобоязън, сълзене, усещане за чуждо тяло и др.

При киселинни изгаряния се наблюдава сериозно зачервяване и парене, но с обилна промивка киселините се отмиват сравнително лесно. При алкалните химикали положението е доста по-сериозно, макар болката и дразненето да не са така изразени. Примери за препарати на алкална основа от ежедневието са препаратите за почистване на фурни, тоалетни чинии, тебеширен прах и др.

При инцидент с попадане на химикал в очите първото нещо, което трябва да се направи, е промивка за 10-15 минути под слаба, хладка струя вода. Може да се постави хладен, влажен компрес на клепачите, но окото не трябва да се разтрива. Незабавната медицинска помощ е от жизнена важност, тъй като изгарянията могат да доведат и до слепота.

Кое е най-правилното поведение при травма в очите?

При всички видове очни травми най-правилното е да се свържете с очния си лекар за съвет. Дори да няма възможност за преглед, лекарят ще Ви насочи към колега или звено, където да получите адекватна диагностика и лечение.

При тежки травми, съпроводени с проникване или разкъсване на окото, веднага се отправете към най-близката болница.

Винаги ползвайте предпазни средства при работа и спортове. Не забравяйте, че най-добрата протекция на очите ни си остава личната отговорност към тях.

                                                                         Разговора води: Емил Рафаилов

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg – оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!