юбилей

Уникален журналистически нюх….

Това, което ще си позволя да напиша е само малка част от впечатленията ми за Емил Рафаилов и множеството му журналистически изяви. Това е неговото типично амплоа – да бъде обществено полезен и социално ангажиран. За съжаление и времето и мястото е малко да кажа всичко, но ще направя този опит.

Може да прозвучи “клиширано”, но малко хора са останали да работят до край на първоначалното си поприще. Правят го само тези, които наистина го обичат и намират удовлетворение от него. Защото иначе, ако нещо (работа, храна, жена, приятел, забавление и др.) не ти доставя удоволствие, трябва да го прекратиш веднага и безвъзвратно.

И така Емил Рафаилов всичко до тук е постигнал с много труд, голяма всеотдайност, внимателно изградени лични качества и висок професионализъм. В подкрепа на написаното ще се опитам да напомня само няколко биографични щрихи от неговия живот.

Още в началото на кариерата си той залага предимно на аудиовизуалните медии – радио и телевизия.

Преди повече от 35 години започва работа първо в Националното радио – програма “Хоризонт”, а по-късно в радио “Витоша”, “Експрес” и телевизия “Евроком”. Неговите предавания веднага правят впечатление на широката аудитория. Това се потвърждава и от вниманието и мнението на редица водещи специалисти и рецензенти за него. Това го прави бързо утвърден,  известен и уважаван журналист със собствено мнение.

По-късно професионалните интереси на Емил Рафаилов се разширяват и той става автор и водещ на първото магазинно предаване за наука, техника и съвременни технологии „Импулс“. Участва активно в  предаванията по програма “Хоризонт” “12+3”, “Преди всички” , продуцира и води “Нощен хоризонт”.

През цялото време на кариерното му израстване прави впечатление неговия постоянен афинитет към проблемите в медицината. В резултат на това през 1997 г. създава популярната програма “Термометър” като специализирано издание за новостите, горещите точки и проблемите в медицината. За всяко предаване той кани едни от най-изтъкнатите специалисти в медицината и подготвя интересни интервюта с тях. Слушателите имат възможност както да получат полезна информация по различни актуални здравни теми, така и лично да зададат своите въпроси. Емил Рафаилов има уникален журналистически нюх и похват – по време на интервютата си внезапно задава въпроси с общожитейско значение. Тази неочакваност и изненада създава възможност на събеседниците да споделят искрено своя житейски опит и кредо в живота. Съвсем закономерно, поради големия слушателски интерес, предаването намира място в програмите на радио “Витоша”, “Експрес”.

В телевизия “Евроком” предаването “Термометър” се радва на изключителен интерес от страна на телевизионната аудитория. То става изграден стандарт за медицинска информация и здравна култура за всички слушатели и средство за общуване на живо с интервюираните специалисти. Навсякъде проличава и личното мнение на журналиста по актуални въпроси относно здравеопазването у нас и в чужбина.

Като типичен новатор през 2017 г. Емил Рафаилов създава интернет медията “Termometar.net”, която се радва на огромен успех. Чрез възможностите на електронното общуване той успява да увеличи и разшири броя на интересните рубрики в областта на медицината, за което заслужава адмирации и похвала.

Честните журналисти като него не се притесняват открито да споделят своята съкровена житейска философия:

“Глупакът не е опасен за себе си, той е вреден за другите!, “Каскадата от грешки  води до купища глупости!” и др.

Целият професионален път на Емил Рафаилов показва неговата голяма всеотдайност, искреност, стремеж към обективност и желание да бъде полезен на обществото !

                                                                         проф.Димитър Младенов – уролог