У Р Т И К А Р И Я

62

Уртикарията е често срещано кожно заболяване,  характеризиращо се с поява на надигнати, еритемни, силно сърбящи, бързопреходни обриви по кожата на тялото и крайниците. Характерът  на обривите наподобява следите от ужилване от коприва и от там произлиза народното наименование „копривна треска“.

Уртикарията се предизвиква от различни провокиращи фактори. При около половината от случаите провокиращият фактор не е известен или не може да бъде открит. Понякога провокиращ фактор може да бъде инфекция и дори най-обикновена настинка. Различни други фактори, също могат да провокират уртикария – контакт с растения, излагане на слънце или конкретна храна, или лекарство. При  бебета, при които това състояние е рядко, алергията към краве мляко е най-срещата причина.

Обривите при уртикарията се наричат „уртики“. Те могат да бъдат разположени навсякъде по тялото, крайниците и лицето. Могат да бъдат с най-различна форма и големина. Обикновено са червени на цвят, но могат да бъдат и бели когато са разположени върху твърда костна подложка. Най-характерното за обрива е, че той е бързопреходен – едни уртики изчезват, а други се появяват в рамките на няколко часа.

Уртикарията се разделя на остра и хронична в зависимост от продължителността на обрива.

Остра уртикария е тази с продължителност до 6 седмици от появата, а хронична е тази с продължителност повече от 6 седмици.

В зависимост от причината уртикарията се дели на алергична и неалергична.

Най-честите причини за алергичната уртикария са:

Хранителни алергии – алергични реакции към ядки, ябълки, праскови, ягоди, цитрусови плодове, яйца, хранителни добавки, подправки, шоколад или морски дарове са сред честите причинители на уртикария. Понякога може да се развие алергия към дадена храна, дори и да сте я консумирали без никакъв проблем много пъти преди това.

Алергии към ухапвания и ужилвания – най-чести причинители са насекоми, пчели и оси.

Алергия към лекарства – антибиотици, обезболяващи средства и други. Ако подозирате, че дадено лекарство може да е причинител на вашия обрив, задължително трябва да информирате вашия лекар.

Контакт на кожата с алергени –  химикали,  латекс, козметика, растения, може да предизвиква уртикария в определена област от кожата на тялото.

Инфекции –  настинка или грип могат да предизвикат уртикария при някои хора.

Автоимунни заболявания – при хора със съпътстващи автоимунни заболявания, като напр. болести на щитовиданта жлеза.

Неалергичната уртикария  може да бъде причинена от  топлина, студ, слънчева светлина, триене, вибрации върху кожата, физическо усилие и дори от вода. Уртиките обикновено се появяват в рамките на минути и се задържат по-малко от един час, среща се също дермографизъм /”писане по кожата”/, забавена уртикария, причинена от натиск, холинергична – вследствие на силно изпотяване предивикано от  физическо натоварване и др.

При някои индивиди освен уртики може да се появи и ангиоедем. Ангиоедемът представлява оток на кожата който изчезва за около 72 часа. За разлика от уртиките, които  са силно сърбящи ангиоедемът е несърбящ, но понякога болезнен. Обикновенно са засегнати клепачите, горната устна, но може да се появи и на други места, там където има по рехави тъкани.

Когато е налице ангиоедем на горната устна и клепачите това може да е съпроводено със затруднение в дишането или гълтането и изисква спешна лекарска намеса!…

Спешно състояние е уртикарията, причинена от храни или от ужилване от насекоми, която в комбинация с ангиоедем, затруднено дишане, стомашно чревни оплаквания може да бъде животозастрашаващо състояние и изисква спешна лекарска намеса.

Диагнозата на уртикарията се поставя от дерматолог или алерголог след щателна анамнеза и клиничен преглед.

Лечението на уртикарията трябва да се провежда правилно, за да бъде ефективно.

Сърбежът може да бъде облекчен със студен душ или вана, а също с 1% ментолов крем.

Антихистамините блокират ефекта на хистамина и намаляват сърбежа и обривите. Тук е ролята на лекуващия лекар, който определя вида, дозата и продължителността на приемане на съответния антихистамин.

Ако антихистамините не помогнат могат да се приложат други медикаменти .

Профилактиката на уртикариалните пристъпи се състои в избягване на храни и лекарства и други причини, за които е установено, че са провокиращи фактори.

Благоприятно влияние има и високопланинската климатотерапия.

В по-големия процент от случаите причините за заболяването остават неизвестни и резултатите от лечението са строго индивидуални.

                                    Коментар на  д-р Ася Николова,  дермато-венеролог