Хепатит А

75

 

 Хепатитнят А вирус е от голямата група  на хепадна вирусите заедно с В, С, Д, Е.

Хепатит А се причинява след заразяване от едноименния вирус по фекално орален път или чрез директен контакт. Периодът от заразяването до болестните прояви на вирусната инфекция, ако такива настъпят, демонстративно е три  до шест седмици.

Острата фаза продължава 6-8 седмици, след което настъпва пълно елиминирне на вируса в продължение на 6 месеца. През този период, в около 15% от заболелите може да се получи рецидив, но хронифициране  няма. Болестта, позната като инфекционна жълтеница, протича леко и завършва с пълно оздравяване и траен имунитет. В редки случаи, под 0,5%, най-често при невакснирани, имунокопроментирани пациенти, се развива тежка, мълниеносна форма на острата инфекция, която може да причини смърт от полиорганна недостатъчност.

Хепатит А е често срещана инфекция в слабо развитите световни региони, където ежегодно боледуват милиони хора, предимно деца и тийнейджъри. Там  90% и повече от населението в зряла възраст е с постинфекциозен имунитет. В развитите държави с прилична хигиена заболяването е епидемично.

Характерни за вирусната инфекция са умора, безсилие, коремни болки, повръщане, безапетитие до отвращение от храната, нерегулярна температура, помътняване на урината и жълтеница (оцветяване на кожата и склерите).

Съвременната диагностика се базира на:

– характерните клинични прояви с и без пожълтяване (в около половината заболели);

– ехографското изследване, което изключна жлъчна патология (механичен стоп) и установява увеличен черен дроб;

– активност на основните чернодробно-паренхимни ензими (АСАТ, АЛАТ, ГГТ) във високи стойности;

– антитела  А (М) срещу вируса.

Няма специфично лечение за хепатит А. Организмът се самоизчиства от вирусното присъствие, чрез собствените си защитни сили, най-често за шест месеца без последици за чернодробно увреждане.

Лечението се фокусира върху появилите се болестни симптоми (т.нар. симптоматична терапия), осигуряваща контрол на оплакванията.

Опорни точки на комплексната терапия са почивка, отстраняване на повръщането, избягване на дехидратацията (обезводняване), възстановяване на електролитния стабилитет и храненето (течности, мляко и млечни продукти, сокове), пълна забрана на алкохол и контрол на приемани преди това медикаменти.

Задължителна е промяна в начина на живот чрез стриктна хигиена на ръцете, на приготвяне на храната и прекратяване на половите контакти.

Хоспитализация не е необходима. Тя се осъществява само в случаите с тежко протичане и при т. нар фудруянтни, мълниеносни  случаи , които могат да бъдат фатални, особено при имунокомпроментирани болни с ниска имунна защита, неваксинирани.

Ваксинирането срещу хепатит А има за цел да се повиши имунния отговор срещу вируса. То е препоръчително . Ваксината не е жива и е предназначена за деца и възрастни. След първото инжектиране на една доза, следва реваксинация до 6-12 месеца за осигуряване на траен имунитет. У нас, както и в чужбина, се наблюдава известен скептицизъм относно ваксинациите, който не е оправдан при имунокомпрометирани по време на епидемичен взрив и при общества и региони с ниски хигиенни навици.

                                                  Автор: проф.Никола Григоров

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg – оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!