Хипогликемия

17
доц.Лъчезар Лозанов
доц.Лъчезар Лозанов

Хипогликемията, наричана също ниска кръвна захар е състояние при което глюкозата в кръвта падне под нормалните нива. Глюкозата е важен източник на енергия за организма и състоянията на недостиг на захар могат да доведат до различни по тежест оплаквания в зависимост от причината и дори могат да бъдат опасни за живота, свързани са с повишена честота на травматизъм, остри сърдечни и мозъчни инциденти, дори и с повишена смъртност, особено при пациентите с диабет.

Хипогликемията се характеризира с намаляване на плазмената концентрация на кръвната захар под нива от 3,9 ммол/л.

Причините за хипогликемията са различни. Може да е резултат от прием на различни медикаменти- антидепресанти, салицилати, антибиотици, диуретици и др., на вирусни и бактериални инфекции, както и при болни с хранителни проблеми, свързани с гладуване,  ендокринни заболявания, чернодробни заболявания, хирургични операции на стомашно-чревния тракт, наличие на някои инсулин продуциращи тумори, какъвто е инсулинома.

Честотата на хипогликемията е трудно да се установи. Пациентите и лекарите често приписват симптоми като тревожност, раздразнителност и глад на хипогликемия без да документират наличието на ниски нива на кръвната захар. Тези оплаквания могат да се дължат на съвсем различни причини, а от друга страна част от истинските хипогликемии могат да протичат без доловими признаци.

Най-често се наблюдават при пациенти със захарен диабет. Хипогликемията може да бъде животозастрашаващо усложнение за диабетиците. Това обичайно е свързано с приеманите от тях медикаменти, които понижават кръвно-захарните нива.

 Добрият гликемичен контрол е крайъгълен камък в диабетните грижи. Ползите са свързани с намаляване на съдовите усложнения на диабета. Стремежа да се достигне по-добър контрол доведе до интензификацията на терапията, но същевременно започна да поражда загриженост относно рисковете от по-агресивното лечение, най-вече от хипогликемии, което доведе до извода, че целите за контрол трябва да се персонализират въз основа на очакваните ползи и рискове от лечението.

Много от пациентите на инсулиново лечение са изпадали в хипогликемия.              Затова почти 1/3 от тях не се придържат към лечението с инсулин.
Бариерите обикновено включват страха от хипогликемиия. Това е и основната причина за неоптималното титриране на дозите, не придържане към лечението и трудно постигане на трайно нормални кръвни захари. Пациентите, които са имали епизоди на хипогликемия поддържат по-високи кръвно-захарни нива през нощта, поради страх. Част от тях могат и да спрат своето лечение.

Въвличането на пациентите в изкуството да титрират самостоятелно своите инсулинови дози е изключително важна задача на ендокринолога.

   При възрастните хора ниската кръвна захар е още по-опасна. При пациенти с тежки хронични заболявания, особено тези с исхемична болест на сърцето, прекаран инфаркт и мозъчен инсулт- също.

Какви са признаците на хипогликемията: • студена пот • хладна и бледа кожа • сърцебиене • главоболие • силен глад • временни зрителни смущения • слабост • нервност или разтреперване • раздразнителност • затруднена концентрация

Важно е да се знае, че проявите на хипогликемия могат да започнат постепенно или да настъпят за няколко минути!

Налице са и нощни хипогликемии, които често не се усещат от болните, особено при тези с дългогодишен захарен диабет и със съпътстваща полиневропатия. Какви са признаците на нощната хипогликемия: нощни изпотявания, неспокоен сън, кошмари, сутрешна умора, сутрешно главоболие, висока сутрешна кръвна захар (реактивна хипергликемия).

Известни са и много други причини, свързани с хранителния режим, двигателната активност, грешки при приема на медикаменти и липсата на достатъчно обучение на болния от медицинските екипи. Чести причини са: предозиране на инсулина, пропуснато или недостатъчно хранене след инжектиране на инсулин, тежко физическо натоварване без допълнителен прием на въглехидрати, повишена физическа активност, консумация на алкохол без прием на въглехидратна храна, остри бактериални и вирусни инфекции, особено съпроводени с гадене, повръщане и висока температура, неправилна работа с инсулиновите писалки, поради проблеми със зрението и недостатъчна обученост за работа с инжектиращите устройства.

Обучението на пациентите е основна задача на медицинските екипи, понякога трудна, поради недостиг на време, недостатъчна мотивираност на пациента и липсата на взаимно доверие вежду лекаря и пациента. Това е един продължителен процес, изискващ търпение и желание от двете страни.

Как да се справим с хипогликемиите: в случай на хипогликемия незабавно вземете: 15 грама захар (една супена лъжица, 3 големи или 7 малки пакетчета захар) или 1 лъжица мед, или 150 мл напитка, съдържаща захар, или 3-4 захарни бонбона (не шоколадови!).   Измерете кръвната си захар! Ако до 15 минути признаците не изчезнат,  приемете още 15 грама захар! Винаги носете захар в себе си! Не пропускайте и не закъснявайте с храненето! При необичайна физическа активност приемете допълнително въглехидрати! Внимавайте с алкохола, той може да причини хипогликемия!

При чести хипогликемии, се обърнете към вашия лекуващ ендокринолог!

Автор: доц.д-р Лъчезар Б. Лозанов, д.м.