Хранителните добавки! Кога? Защо?

86

Всички сме свидетели на масовата рекламна кампания по телевизия, радио, печатни медии, интернет за лечението на важни, социално значими заболявания с т.нар. хранителни добавки, базирани на билкови екстракти, биопродукти, екскрети от животински органи и други. Рекламите са агресивни, с претенции за научна експертиза, с обещания за блестящ ефект и отричащи необходимостта от употреба на конвенционални лекарства. От друга страна, рекламирането на лекарствата, базирани на научните доказателства и намиращи място в съвременните ръководства на европейските и световни медицински асоциации , е забранено. Това е голям парадокс! Ситуацията по този въпрос, например в САЩ, е коренно противоположна. Там се рекламират само утвърдени в медицинската практика лекарства. Изрично се споменава, че по отношение на комбиниране с други лекарства, странични действия и дозировка думата има само лекуващият ви лекар. Същото се отнася и за страните от Европейския съюз.

Изумявам се само при мисълта до какви непоправими последствия може да доведе такъв поход и масова психоза. Ето типична ситуация в клиничната ми практика. Възрастен пациент (75 годишен)с множество заболявания, сядайки в кабинета ми изважда две папки- едната с листовките на изписаните от мен и други специалисти лекарства, където с маркер са подчертани всички възможни ( и невъзможни) нежелани странични ефекти и друга, пълна с изрезки от вестници ( най-често жълта преса и издания за пенсионери) както и принтирани реклами от интернет за успешното лечение на същите заболявания. Естествено във втората папка няма подчертани нежелани реакции, защото такива „не са известни“. Можете да си представите как протича беседата ми с такива пациенти!…

Нека дам някои пояснения. Често съветвам моите пациенти да не четат листовките на лекарствата. Нека да решат дали се доверяват на лекуващия си лекар или не. Фармацевтичните компании са много строго ограничени от закона. В желанието си да избегнат противоречия, те често възлагат написването на листовките на юристи. По правило възможните странични ефекти са силно преувеличени. Случва се така, че усложнение , което аз не съм срещал в 35-годишната си клинична практика, вече се е получило при съответния пациент, защото задълбочено е изучил лекарствената листовка. Болните хора лесно се сугестират от четива. Това най-често се случва при интелигентни, образовани хора. От друга страна при хранителните добавки всичко е цветя и рози. Техните реклами приличат на предизборни обещания!  Това е така, защото няма изискване хранителните добавки да се регистрират по закона за лекарствените средства. Няма закон, който да забранява тяхната реклама, продажби и ценообразуване. Парадоксално хората считат, че щом е скъпо, това средство е чудотворно. И действително- хранителните добавки са в пъти по-скъпи от конвенционалните лекарства. Няма да споменавам подробно до какви катастрофални последствия са стигали пациенти, решили на своя глава да заменят предписаната им терапия с хранителни добавки. Много хора си отидоха от този свят в относително млада възраст. Това се случи и с млади спортисти, които приемаха хранителни добавки за подобряване на обмяната , изграждане на мускулна маса или подобряване на физическия капацитет.

Къде в медицината са най-разпространени хранителните добавки:

  1. В кардиологията

Най-честата заблуда е, че артериалната хипертония , ритъмните нарушения , сърдечната недостатъчност или исхемичната болест на сърцето могат да се третират с хранителни добавки. „Лекарства“ като рекардио, амико, чеснови прахчета, канелени микстури и хиляди други непрекъснато са в рекламите и водят пациентите до сериозни обърквания. Ко-ензим Q10 и полиненаситените мастни киселини Омега 3-6-9 доказано нямат място нито в първичната, нито във вторичната профилактика на сърдечно съдовите заболявания.

  1. В ревматологията и ортопедията

Учудвам се, когато виждам някои уважавани от мен колеги да рекламират в ефир хранителни добавки за ставни заболявания. Никоя храна, съдържаща колаген и приета през устата не може след храносмилане да се превърне пак в колаген и да се отложи в ставните хрущяли за да ги подхрани и укрепи, независимо от това дали е извлечена от охлюви, влечуги или растителни  съставки.

  1. В гастроентерологията

Голям брой хранителни добавки. Моите колеги гастроентеролози питаят същите чувства като мен в това отношение. Най-честите спекулации са за лечение на ГЕРБ, подуването на стомаха, синдрома на раздразнените черва, хроничната констипация. Нямам нито един пациент , който да е съобщил за траен позитивен ефект от тези добавки. А цените им са наистина солени.

  1. В спортната медицина

Там тече един нескончаем спор между диетолози и инструктори. Имайки предвид лошия си опит с млади спортисти най-сърдечно препоръчвам на младите хора да внимават с добавките. Особено с аминокиселините и стимулаторите за мускулна маса и да предприемат употребата им само след консултация с експерти!

  1. В неврологията и психиатрията

Съществуват огромен брой хранителни добавки- за общо успокоение, за тревожност, за страхови неврози, за панически атаки, за стрес, за добър сън и други. Никога не съветвам моите пациенти да ги използуват при наличието на утвърдени и с доказана безопасност медикаменти.

И най-общо: противник съм на безкритичното приемане и безразборната употреба на хранителни добавки. Необходимо е консенсусно споразумение и законодателен акт, иницииран от медицинската общественост за разрешаване на този социално значим проблем!

                                      Коментар на доц. Пламен Петровски – кардиолог