Още за хранителните добавки

92

Какво представляват хранителните добавки? Имат ли те роля в лечението на хроничните съдови заболявания? Ето определението за „хранителна добавка в уйкипедия: ”Хранителните добавки (на английски:Food additive) са вещества с изкуствен или естествен произход, които обикновено не се използват самостоятелно като храна или като преобладаваща съставка при производство на храни, независимо от това дали имат хранителни свойства. Добавят се по технологични съображения към храната при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението ѝ и остават като нейна съставка, дори и в променена форма”.

Напоследък хранителните добавки започнаха все повече да навлизат в медицината. Срещат се като „препоръчително” лечение в почти всички медицински специалности. И все пак, можем ли да ги ползваме и да разчитаме на тях за лечение?” Защото рекламите непрекъснато ни заливат с вещества, които лекуват определени заболявания, с гарантиран ефект и най-важното без наличието на странични ефекти. Но да си зададем въпроса, дали това е така? Кога можем да се доверим на тези добавки?

Голяма част от тези продукти са произвeдени от сериозни компании. Никой не отрича положителният им ефект. Но тези вещества не са лекарства, т. е. не е редно да се използват за лечение. Те могат да бъдат използвани като допълнение към медикаментозното лечение, за профилактика или превенция. И все пак има една категория хранителни добавки, които всъщност са лекарства в западна Европа или САЩ.  Поради определени съображения в България  са регистрирани като хранителни добавки. Те могат да се използват за лечение, но нека това бъде решено от лекуващия ви лекар. Лекуващият ви лекар трябва да е човекът, на когото да се доверите и чиито указания за режим и лечение да спазвате. Той трябва да прецени кога да приемате лекарства, хранителни добавки или как и кога да ги комбинирате.                                                                                                                     Ето защо моят съвет към пациентите е да се доверят на лекарите, а не на мащабните рекламни кампании.

 Автор: д-р Милан Цеков