Чувствителна кожа

54

Терминът „чувствителна кожа“ е събирателно понятие изразяващо налична непоносимост към употребата на козметични препарати – декоративна и бяла козметика, почистващи средства, продукти за поддържане на проблемна кожа, възникнала поради различни причини.

При чувствителната кожа е нарушена бариерната функция на кожата, което я прави пропусклива за множество алергени, а увеличената трансепидермална водна загуба я изсушава допълнително и така се получава порочен кръг.

Симптомите са предимно субективни – парене, боцкане, сърбеж, болка, дискомфорт. Субективните симптоми често доминират и водят дори до депресивни състояния. Пациентите обикалят от лекар на лекар, но често състоянието остава недиагностицирано.

Обективните оплаквания са дискретни – фина дескамация, суха кожа, леко зачервяване. Тези симптоми се появяват при ползване на всякакви козметични препарати, но постепенно пациентите стават нетолерантни и към много други локални агенти.

Чувствителната кожа е най-често фина и тънка. Тя лесно реагира на температурни въздействия (студ, топлина) със силно зачервяване и засилване на дискомфорта, поява на уртики, сърбеж. Чувствителната кожа е обикновено деликатна, склонна към алергии и изсушаване.

При пациентите с чувствителна кожа  може да се установи иритативен дерматит, скрит алергичен контактен дерматит, алергичен фотоконтактен дерматит, контактна уртикария или комбинация и причината може да се установи чрез внимателно клинично наблюдение и епикутанно тестуване.

Основната причина за поява на чувствителността е прекомерната употреба на различни козметични препарати.

Друга честа причина за чувствителна кожа е наличие на дерматологични заболявания като розацея, себореен дерматит, атопичен дерматит, а дори и при кожи с акне. При тези заболявания кожата е особено чувствителна към злоупотреба с миещи препарати и декоративна козметика.

Кожата след 50 години също в много случаи може да бъде чувствителна поради изсушаването и променената структура на кожата в тази възраст.

Чувствителната кожа може да бъде и генетично заложена. Такива индивиди от ранно детство страдат от сърбежи и зачервяване.

Този проблем може да засегне както жени така и мъже, но при жените е много по чест поради това, че те използват много повече козметични препарати.

Най- добрият начин за установяване дали кожата е чувствителна и причината за това състояние е консултация със специалист. Необходима е обстойна анамнеза и евентуално извършване на епикутанно тестуване.

С епикутанното тестуване може да се установи чувствителност към много широка гама продукти. Освен стандартната европейска серия са налични и различни специфични серии, а е възможно и тестуване с материали на пациента.

Грижите за чувствителната кожа са от особена важност за овладяване на симптомите.

Добре е да се избягва излагането на студ, горещина и силно слънце на незащитена кожа.

За почистване се препоръчват  неароматизирани сапуни и почистващи средства без съдържание на алкохол. Използването на меки почистващи средства – течности или гелове крият по-малък риск от дразнене.

Неутралните емолиенти значително подобряват състоянието на кожата и укрепва бариерата на кожата.

Препоръчват се козметични продукти, съдържащи минимален брой ингредиенти и са без аромати.

Преди употребата на нов козметичен продукт, той трябва да се приложи на малък участък от кожата за няколко дни за да се установи дали не дразни кожата.

Хипоалергичните продукти не са обезателно безопасни за чувствителната кожа.

От фотозащитните препарати по-малко дразнещи са тези с физичните минерални екрани отколкото тези с фотофилтри, криещи по-голяма опасност от алергизиране.

Да се избягва посещението на солариуми и прекаления престой на открито особено в часовете с най-силно слънце.

В заключение диагностиката и лечението на чувствителната кожа е трудно, но не невъзможно.

Изключително вредно е самолечението! Пациентите се самолекуват с месеци и години с локални кортикостероидни препарати, което усложнява много състоянието, диагнозата и лечението.

За успешното лечение е необходима точна диагноза. Понякога това изисква много време и търпение както от страна на лекаря, така и от страна на пациента.

Продължителна козметична елиминационна програма помага при някои пациенти, които могат да се върнат към използване на козметика след 6 – 12 месеца или повече. Финалната програма за козметика остава лимитирана.

                                                       Автор: д-р Ася Николова – дерматолог