Лапароскопска хирургия при остър апендицит

161

 д-р Веселин Ивановд-р Веселин  Иванов – хирург в клиника по жлъчно-чернодробна, панкреатична хирургия и трансплантология  – ВМА – София

  д-р Иванов:  „Точният механизъм на острия апендицит все още е неясен, но се смята, че е многофакторен“.

 Какво представлява апендиксът?

Апендиксът е рудиментарен орган. Започва от задно-медиалната стена на сляпото черво на 2 до 4 см под valva ileocaecalis. Средната му дължина е 7-8 см, но варира от 2 до 20 см., положение – насочен е надолу и достига входа на малкия таз. Понякога навлиза в малкия таз и при възпаление може да срастне с пикочния мехур, правото черво, женските полови органи.

Каква е връзката между острия апендицит  и  т.н. остър хирургичен корем?

В около 80% от случаите острият апендицит е причина за т.нар. остър хирургичен корем, който представлява съвкупност от симптоми (коремна болка, ригидност на коремната мускулна стена, положителни признаци за перитонеално дразнене). Честотата на заболяването у нас е около 5 на 1000 човека население.

Най-честите причинители са E. coli, ентерококи и по-рядко стрептококи, стафилококи. Инфектирането може да стане по ентерогенен (от нормалната бактериална флора на червата), хематогенен (при ангина, пародонтоза) и лимфогенен път – от съседни органи.

Най-чест е ентерогеният път. Бактериите, които нормално се намират в червата на здрав човек преодоляват лигавицата на апендикса, проникват в стената му и предизвикват възпаление. Предразполагащи фактори за това са:понижени защитни сили на организма; застойни явления в резултат на прегъване, срастване, запушване от фекалии на апендикса. Повишеното налягане в лумена на апендикса уврежда лигавицата. Получават се лезии и микроорганизмите причиняват огнищно, а след това и дифузно възпаление. Хранителен режим – месото води до атония на червата;нарушено кръвоснабдяване поради тромбоза, спазъм, водещи до огнищна некроза в стената на апендикса;паразити.

Точният механизъм на острият апендицит все още е неясен, но се смята, че е многофакторен.

Кой апендицит е усложнен? Защо?

Усложнените форми на острия апендицит възникват тогава, когато възпалителният процесът е напреднал или в крайната си фаза. А това най-често се случва: 1. когато пациента неглижира оплакванията си и отлага посещението при хирурга; 2. когато въпреки че е посетил навреме хирургичния кабинет се губи време в диагностично уточняване; 3. при пациенти с нарушения в имунитета, при които възпалителният процес се развива по-бързо отколкото при хора с нормален имунен отговор (имуносупресирани, диабетици, онкологично болни и д.р.).

Кои са онези клинични симптоми, които водят към диагнозата остър апендицит?

Основните признаци на острия апендицит са: болка, мускулна защита на предната коремна стена, повръщане, субфебрилна температура.  Много изследователи като Чарлз МакБърни, Нилс Торкилд Ровзинг, Джейкъб Мориц Блумберг, Ото Ланц, Фредерик Тревес, Воскресенски, Образцов и други са установили симптоми по-късно наречени с техните имена, които имат  важна роля в диагностиката. Болката при острия апендицит има една характерна особеност. Тя започва по целия корем, по-късно се локализира в епигастриума, след което слиза в ляво и накрая отива в дясно и под пъпа (в илеоцекалната област) където остава. Тя е интензивна със спастичен характер. Никога не отшумява напълно. Повечето пациенти постъпват  в началото на болестния процес, въпреки че при 2% -6% от пациентите диагнозата се поставя при вече напредналата фаза. Младите жени имат най-голям риск от фалшиво диагностициране  и следователно имат ненужна хирургическа намеса.

Компютърната томография (КТ) е по-надеждна за диагностициране, отколкото ултразвуково изследване.  КТ с контраст трябва да се извършва рутинно при съмнение за апендицит.  За сега това не е прието като стандарт в България.  КТ с контраст е основното диагностично средство за пациенти с остър апендицит и има  висока чувствителност и специфичност и може точно да се установи степента на възпаление. КТ с контраст е по-добра от клиничния преглед на лекаря. Рутинната КТ за подозрения за апендицит подобрява грижите за пациентите, съкращава продължителността на операцията и намалява използването на болничните ресурси и общите разходи за прием.

Кои са предимствата на лапароскопската хирургия?

Лапароскопската операция при острия апендицит води до по-бързо възстановяване на пациента, по- малко белези и съответно по-малко разходи (финансови) за лечебното заведение.

Има ли случаи, когато тя не може да се приложи?                                               Може би са малко случаите, в които не може да бъде извършена лапароскопската апендектомия. 1.Когато липсва апаратура за такъв вид хирургия. 2. При липса на обучен персонал.                                                                                               Лапароскопската апендектомия  в ръцете на опитни хирурзи е безопасна и има много полезни предимства. Центровете с голям обем трябва редовно да извършват спешна лапароскопска хирургия, включително лапароскопска апендектомия. Лапароскопската апендектомия е уместно да се въведе като златен стандарт при острия  апендицит и особено при усложнените му форми.

                                               Разговора води: Емил Рафаилов

 

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg – оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!