Нарушения на съня- II-ра част

74

До какво води и кои са проявите на хроничното безсъние?

Напрегнатото ежедневие, стресът и много други психо-физиологични причини могат да доведат до развитие на хронично безсъние – състояние, което изисква диагностика и лечение от специалист – невролог.

  Редица други заболявания също са свързани с хронични нарушения на съня: исхемична болест на сърцето, Паркинсонова болест, мозъчен инсулт, епилепсия, деменции, тревожно-депресивни състояния и др.

Депресия и безсъние – каква е връзката?

Инсомнията може да бъде белег на депресия. Около 90% от страдащите от депресия, имат проблеми със съня. Психологическите проблеми и емоционалните натоварвания са тясно свързани. Психологическите проблеми пречат на добрия сън. От друга страна безсънието води до рязка смяна на настроенията, а промяната в невротрансмитерните нива в мозъка може да доведе едновременно до психиатрични проблеми и безсъние.

Връзката между безсъние и депресия е двупосочна – проблемите със съня могат да бъдат симптом на депресия, а хроничната инсомния е много по-честа при пациенти с депресивни разстройства. Безсънието може да действа като отключващ фактор или да влоши депресията.

Важно е да се знае, че симптомите на депресия и безсъние са сходни, а наличието на едното състояние може да влоши другото. Ниското ниво на енергия, загуба на мотивация или интерес към живота, чувство на тъга или безнадеждност са симптоми, които изискват консултация с лекар най-напред специалист по нервни болести, а ако той прецени – и с психиатър. Колкото по-рано се случи това, толкова се съкращава периодът не лечение.

Каква е „философията“ на хигиената на съня?

Както вече казах, основният метод за изследване на съня се нарича полисомнография. Въз основа на това изследване сънят се разделя на:

  • сън с небързи очни движения – NREM sleep, ортодоксален сън. Той има четири стадия, всеки от които се характеризира с определна ЕЕГ характеристика.
  • сън с бързи очни движения – REM sleep, парадоксален сън. Характеризира се със спадане на мускулния тонус, пълна загуба на активност на антигравитационната мускулатура и висок праг на събуждане. Нарича се още активен сън, поради факта, че е състоянието, през което се появяват сънищата. Събуждането в тази фаза обичайно е свързано със запомняне на съновиденията.

Нормалният сън при здравия човек има определена цикличност. Започва последователно с четирите стадия на NREM съня, след което следва REM сън. Такива цикли в хода на нощта се наброяват между 4 и 6, като най-дълъг е първият от тях. Общата продължителност на NREM съня е около 75% от нощния сън, останалите 25% са REM сън. В различните възрастови групи се променя съотношението мeжду REM и NREM съня, както и продължителността на отделните стадии на NREM съня.

Сънят представлява активен процес, през който се „осмисля и класифицира” поетата през деня информация. По време на REM съня мозъчният кръвоток и консумацията на кислород са дори по-силно изразени, отколкото по време на бодърстване в покой. По време на сън настъпват значителни промени на някои физиологични параметри. Дълбоките стадии на NREM съня се характеризират с понижение на артериалното налягане и на сърдечната честота, леко намален сърдечен дебит. Намалява честотата на дихателните движения и минутната вентилация, спада телесната температура. REM съня се характеризира с вариабилност на артериалното налягане и на сърдечната честота, по-силно изразено намаляване на сърдечния дебит. Дихателните движения са бързи, неритмични, с краткотрайни апноични паузи или неефективно дишане. Ректалната и кожната температура са повишени, отсъствува терморегулационното потене.

Дебело искам да подчертая, че приемът на алкохол не повлиява добре съня. Алкохолното опиянение води до по-лесно заспиване, но нарушава ритмиката на фазите на съня и сутринта човек не се събужда наспан и свеж.

Хората, които проблеми със съня трябва да вечерят по-рано, да ограничат приема на течности 2-3 часа преди лягане, да не се приемат кофеинови напитки, могат да се правят леки вечерни разходки, спалните да се използват само за секс и сън, а не за гледане на телевизия, четени на книги и т.н..

От екрана, от ефира, ни предлагат „чудодейни“ хапчета за сън. Отиваш в аптеката-дайте нещо за сън….Според мен единствено лекар, познавайки причините за безсънието може да направи точния избор?!… Вашият коментар?…

    Неколкократно вече подчертах, че правилното лечение на нарушенията на съня изисква както познания от страна на лекаря, така и провеждане на определени изследвания. Безконтролният прием на различни медикаменти или хранителни добавки, нерядко на принципа „един приятел каза…“, удължава времето за лечение, а нерядко води и до редица физически или психични усложнения.

Когато имате период на епизодично безсъние – приемете го като част от живота. Опитайте се да разрешите проблемите през деня, а не през нощта – те винаги изглеждат по-страшни нощем. Разсъждения от типа „Вече трябваше да съм заспал“, „Жена ми/мъжът ми отдавна спи“, „Ако не заспя до 1-2 часа, ще проваля утрешната си изява“ и т.н. не помагат. Почти всеки човек има такива кратки периоди на безсъние. Ако обаче безсънието продължава повече от 3-4 дни седмично – обърнете се към лекар-специалист по нарушенията на съня.

  Разговора води: Емил Рафаилов

email:emilrafailov@abv.bg