Болки в коляното – доц.Антони Георгиев

5774

Доцент д-р Антони Георгиев е началник на клиниката по артроскопска травматология към университетска болница „Софиямед“.
Дисертацията му е посветена на хирургичната артроскопия на колянната става, която въвежда в България през 1987 год. Специализирал е в Германия, Холандия, Австрия и др. Професионалните му постижения и научни разработки са  в областта на артроскопската ставна хирургия и спортната травматология.

Доц: Антони Георгиев: „Най-общо причините за увреждане на коляното са следствие на заболяване или травма“

Коя  болка в коляното е повод за тревога?

Появата на болка в колянната става предизвиква притеснение, но не винаги тя е повод за лекарска намеса – терапевтична или хирургична. Характерно за  болката при проблем на ставата е, че в повечето случаи тя е „дневна болка“, свързана с движението и натоварването в нея, а по това кога се появява и засилва, може да се предполага каква е причината. Например сутрешната, болезненна скованост е характерна за ревматологичните заболявания, а острата, събуждаща в ранните часове болка, придружена от оток на ставата е типична за пристъпа на подагра. Появяващата се и засилваща се при движение и натоварване болка, обикновенно е следствие от настъпилите промени на хрущяла на ставата, докато при травма / счупване или мекотъканна увреда / тя е внезапна, остра и често с много голям интензитет.

Кои могат да бъдат причините за увреждане на коляното?

Най-общо причините за увреждане на коляното са следствие на заболяване или травма. Например гореспоменатите ревматологични болести или подаграта предизвикват хронично възпаление на вътрешната синовиална обвивка , което постепенно разрушава ставния хрущял. Диабетът, когато не се контролира и лекува адекватно, води до развитието на диабетна артропатия, като резултат от тъканните промени на елементите на ставата. Травмите било те професионални, спортни или битови, които са неглижирани, неточно диагностицирани или неправилно лекувани водят до бързо или постепенно, разтеглено във времето увреждане на колянната става.

Какво трябва да знаем за особеностите в структурата на колянната става?

Колянната става e най-голямата в човешкото тяло. Тя е сложна става от нестабилен тип. Сложността на ставата се обуславя от това, че в нея контактуват три кости – бедрената, подбедрицата и капачето и за да функционира има вътреставни мекотъканни структури – два менискуса  и две кръстни   връзки, които са подложени на големи натоварвания. Нестабилността дава възможност за голям диапазон на сгъване и разгъване, както и на усукване в определени граници, но прави ставата по-податлива на увреждане, както на хрущяла, така и на менискусите и връзките й.

Кои са причините за развитието на гонартроза? Кои са нейните прояви?

Гонартрозата е наименованието на артрозната болест, когато тя засяга колянната става. Тя е болестен процес ангажиращ ставния хрущял. Най-общо казано, причините за развитието на гонартрозата са резултат от невъзможността хрущялът да понесе натоварванията на които е подложен. Те може да да бъдат промени в хрущялната структура и здравина, настъпващи с възрастта, претоварване в това число и при наднормено тегло, възпалителни процеси, следтравматични състояния, нарушаващи нормалната ставна повърхност или стабилността на коляното. Не на последно място трябва да се постави генетичната предопределеност на качеството, в това число и механичната якост на хрущяла. В моята практика, по време на операция съм наблюдавал млади хора с изменения на колянната става, правещи я с 20 – 30 години по „възрастна“ от тях и обратно, пациенти на 70 и повече години, занимавали се с физически труд и със ставен хрущял на двайсетгодишен младеж.

До какво води износването на хрущялната тъкан? На какво се дължи? И още има ли начин този процес да бъде овладян и забавен?

Най-напред малко информация за ставния хрущял. Това е вид съединителна тъкан, която покрива контактуващите повърхности на костите в ставите на човешкото тяло и осигурява необходимото движение в тях. За съжаление той е много оскъдно кръвоснабден, което прави възстановителните му възможности, особенно след приключване на растежа, минимални. Гореспоменатите причини за артрозата на коляното го „износват“ и водят до развитието й с последващото ангажиране на останалите ставни елементи, деформацията и затруднената функция на крайника.

Засега не е разработен медикамент, който да забавя или спира този процес. Резултатите от биологичните методи, които прилагаме, като инжектиране на стволови клетки, растежни фактори и др. не са потвърдени от сериозни клинични проследявания. Известен успех има при хирургичното третиране на ограничени, предимно травматични хрущялни дефекти с прилагането на някои стимулиращи регенерацията или трансплантационни техники.

Какво е мнението ви за широките възможности, с които ни  „заливат“ за регенериране на ставния хрущял? От това кой печели? Пациентът, или? Изобщо има ли клинични проучвания, които да доказват някаква полза?

Най-често препоръчваните, под формата на хранителни добавки, хапчета, прахчета или капки съдържат глюкозамин, хиалуронова киселина или колаген. Много бих искал това, което се съдържа в информацията към тях или в рекламите да е вярно, но като лекар трябва да дам научно обоснован отговор, а той за съжаление не е толкова оптимистичен. Въпросът е дали тези субстанции, приети през устата, могат да стигнат до целта си, в случая ставния хрущял, непроменени и да му въздействат по благоприятен начин. Например хиалуроновата киселина има много голяма молекула, която не може да премине през чревната стена без да се разгради на по-малки полимери, а колагенът е белтъчна молекула, която /учи се още в училище/, като всеки белтък трябва да се разгради на аминокиселини за да стигне до кръвното русло. Бих дал един пример от строителството. Това, което може да премине в кръвта са аминокиселините т.е. „тухлите“, които се доставят на обекта, като няма значение от коя фирма и от каква пръст са изпечени, в нашия случай дали са от хапче или хубава пържола. На обекта трябва майстор за да построи къщата. За съжаление в човешкото тяло го няма майстора. След като спрем да растем, той си е отишъл.

Що се отнася до клиничните проучвания, тези субстанции са регистрирани, като хранителни добавки, а не като лекарства и за да се предлагат на пазара, не се нуждаят от такива. Мога обаче да споделя собствените си наблюдения. В моята 35-годишна лекарска практика, с над 20 хиляди оперирани и десетки хиляди консултирани пациенти, нямам впечатления за възстановителни промени на колянната става след приемането им!..

Народната медицина има ли място и какво е то при лечението на болките в коляното?

Народната медицина се базира на вековния човешки опит, да се справя със здравните проблеми, използвайки растителни, животински и минерални продукти от природата. В практиката си съм чул много рецепти, прилагани при болки и оток на коляното. Някои от тях са доста логични, а други определено екстравагантни и дори рисковани. Като  лекар съм на мнение, че ако има ефект от това лечение, то може да се прилага. Ако обаче не се получава подобрение или ситуацията се влошава е по-разумно да се потърси квалифицирана консултация. Това важи особено за травматичните инциденти, когато забавянето на диагнозата може да доведе до затруднения при лечението.

Разговора води: Емил Рафаилов