Болки в ухото – съвети от д-р Иван Йорданов

6265

Разговор с д-р Иван Йорданов на тема: болка  в  ухото . Д-р Йорданов е началник  УНГ отделение УМБАЛ „Софиямед“.  Член  на Европейската академия по лицева и пластична хирургия. Работил  като  консултант  по  УНГ болести  във  Великобритания. Има  мастеркласове  в  САЩ, Италия  и  Англия

 

Болка  в  ухото – д-р  Иван  Йорданов

Ухото на човека се състои от три анатомични части:външно ,средно и вътрешно.Най-честият симптом при развитие на възпалително заболяване е болката. В зависимост от характера на болката дали е остра, пулсираща, пробождаща, засилваща се при натиск  или е тъпа  и  придружена със заглъхване може да ни ориентира коя анатомична част е засегната. При наличие на пулсираща болка, придружена със сърбеж и леко заглъхване е засегнато външното ухо. Когато болката е остра, появила се след или при наличието на обилна хрема и висока температура, както и рязко намаление на слуха, заболяването е разпространено в средното ухо. Ако към горните симптоми се добавят и световъртеж, замаяност, шум, гадене или кръвотечение от ухото имаме увреждане  на вътрешното ухо.

Поведението ни като начало при поява на болка в ухото е да си слагаме три пъти дневно болкоуспокояващи капки, не антибиотични. При развитие на симптомите спрете със самолечението. Изчакването води до сериозни  и трудно лечими усложнения. Доверете се на вашия УНГ специалист.