Брадавици

215

д-р Ася Николовад-р Ася Николова
дерматолог – венеролог

 

Брадавиците са вирусна инфекция на кожата от специфични вируси от папиломната група.
Вирусът инфектира повърхностния слой на кожата – епидермиса, чрез директен контакт.

Инкубационният период за проявяване на заболяването след заразяването е средно 4 мес. ( 1 – 20 мес.).
Чувствитвлността към инфектиране с вируса на брадавиците зависи от имунния отговор. Хора, с подтиснат имунитет боледуват по-често и по-продължително.

По правило брадавиците се срещат по изключение в кърмаческата и ранната детска възраст. Случаите нарастват през училищната възраст, за да достигнат най-висока честота между 12 – 16 год., след което намаляват рязко до 20 год. и след това.

Според вида и местоположението си брадавиците се делят на няколко вида –  обикновенни (най-често срещани – 70%), плантарни ( 24% ), плоски ( 3,5% ) и филиформенни ( 2% ).

Разпространяването става чрез директен контакт ( от човек на човек ), чрез ползване на общи принадлежности и чрез автоинокулация (самозаразяване).

Обикновенните брадавици представляват твърди възелчета, с груба, рогова повърхност обикновенно с цвета на кожата или малко по-тъмни. Големината им варира от по-малко от 1мм до над 1см. в диаметър, като отделните възелчета могат да се слеят помежду си в огромни маси. Разположени са най-често по гърба на ръцете и пръстите,  при деца под 12 г. по колената, но по принцип могат да се срещнат навсякъде по кожата.
Заболяването обикновенно протича безсимптомно, но може да има известна болезненост. Брадавиците около нокътя и под нокътната плочка могат да причинят смущения в нокътния растеж.
Злокачествено израждане на обикновенните брадавици е изключително рядко.
Около 65% от брадавиците преминават спонтанно за около 2г.

Плоските брадавици са равни, плоски или леко надигнати образувания, с цвета на кожата или сиво-жълтеникаж цвят. Те са кръгли или полигонални и варират по размер от 1 до 5 мм. Най-често се срещат по лицето и гърба на ръцете и варират по брой от 2-3 до стотици.
Брадавиците могат да изчезнат внезапно след няколко седмици или месеца или да персистират с години.

Филиформените брадавици се срещат главно при мъже, разположени по лицето или врата, по единично или на групи. Малки групи могат да се срещнат и по скалпа.

Плантарните брадавици се разполагат по стъпалото. Поради дебелият рогов слой и механичният натиск те не са изпъкнали над нивото на кожата, а растат в обратна посока, което ги прави силно болезнени. Могат да останат върху кожата с години и да станат многобройни.

Лечение
За да се постави точна диагноза и да се назначи правилно лечение е необходима консултация с  дерматолог.
Преди да се започне специфично лечение е полезно да се обясни на пациента или родителите, че брадавиците могат да изчезнат и спонтанно. На пациента може да бъде дадено лечение за домашно  приложение.

Други начини за лечение са криотерапията, електрокоагулацията, лазертерапията. Начинът на лечение се избира по преценка на лекаря в зависимост от вида на брадавиците и състоянието на пациента.

Автор: д-р Ася Николова