Черен дроб – д-р Веселин Иванов

2040

д-р Веселин Ивановд-р Веселин  Иванов
хирург в клиника по жлъчно-чернодробна,панкреатична хирургия и трансплантология  – ВМА – София

 

Д-р Веселин Иванов: „…чернодробната тъкан има регенераторни свойства…“

Д-р Иванов, кои са най-важните функции на черния дроб?

Черният дроб е разположен в десния горен квадрант на коремната кухина, под купола на диафрагмата. Той е най-големият орган в човешкото тяло. Като теглото му е около 1500 грама, а в кръвонапълнено състояние  достига 2400 грама. При възрастните масата му е 1/50 от масата на цялото тяло, като при децата съотношението е 1/18-1/20.

черния дроб

Черният дроб е в основата на метаболитните процеси в организма,кръвосъсирването,имунитета и обезвреждането на токсини. Той произвежда голям брой протеини, ензими и витамини, които участват в изпълнението на нормалните функции на тялото. При увреда /било то от злоупотреба с алкохол, инфекциозно естество като хепатити А,В,С ,Е или Д ,токсична причина, автоимунна или друго естество/ тези негови функции се нарушават.

Кои са факторите, които основно увреждат черния дроб?

Хепатит Б и С вирус; алкохол; медикаменти; неалкохолна стеатоза на дроба  автоимунни  заболявания,хронични възпаления на жлъчните пътища,кардиогенна генеза /заболявания на сърцето/ и хепатоцелуларен карцином/туморни заболявания/ са основните фактори, които водят до циротични промени на дроба, като 30-40% остават неясни.

статистика черен дроб

Д-р Иванов, защо доста от заболяванията се съпътстват от жълтеница?

Иктерът/пожълтяването/ на кожа и видими лигавици е един от основните белези при увреда на черния дроб,защото билирубина /пигмент/ се произвежда единствено и само в черния дроб. В зависимост на какво ниво е патологията в черния дроб, дали на клетъчно или извън клетъчно, се повишават отделни фракции от синтеза на билирубина в серума.

По кои признаци човек може да се ориентира, че има увреждане на черния дроб?

Основен белег е механичният иктер/пожълтяването/, съпътствано от потъмняване на урината, изсветляване на изпражненията и сърбеж по кожата,треска,повръщане.

Втори съществен признак е тежест и тъпа болезненост в дясно подребрие в следствие от разтягане на глисоновата касула на дроба/обвивката/  от образуването на камъни в жлъчния  мехур.

Обърканост, делир,промени в личността ,халюцинации от натрупване на токсини в кръвта.

Кървене от венците, носа кръвонасядания по кожата от леки травми, кръв в изпражненията от хемороиди или от кървене от варици на хранопровода, дължащи се на портална хипертензия и нарушение в образуването на факторите на съсирване.

Загуба на мускулна маса, гинекомастия при мъжете, отток на скротума /обвивката на тестисите/дължащи се на нарушен метаболизъм на хормоните. При жените абнормна менструация.

Следващ момент в разговора – алкохолна злоупотреба и черен дроб? Вашият коментар.

На трето място по  честота на цироза на черния дроб е в следствие на алкохол след HBV NAFLD. Тя бавно, но сигурно уврежда чернодробния  паренхим. Позитивното е, че чернодробната тъкан има регенераторни свойства и ако човек успее да се пребори със зависимостта от алкохол има шанс да стопира процеса на започналите циротични промени в дроба и да даде шанс той да се възстанови. Много често това не се случва и настъпват необратими промени в черния дроб и тогава единствения  шанс на човек е чернодробната трансплантация. Това са едни от най-честите пациенти в листата на чакащи за трансплантация на черен дроб.

До каква степен са ефективни билковите терапии за прочистване на черния дроб?

Билколечението при чернодробна патология има място  само като поддържащо или допълващо лечение към основната терапия при хроничните и предимно начални   форми на хепатит/алкохолен,медикаментозен,автоимунен или вирусен/ ,след оперативна намеса в областта на черния  дроб и травма, но не и като основно средство за  лечение!

                                                                    Разговора води: Емил Рафаилов

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg – оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим