Covid 19 – изповед от първо лице

37

Пиша тези редове за хората, които все още не вярват в съществуването на CoVid 19 или смятат, че става въпрос за световна конспирация, „чипосване“ и други подобни простотии.

Да, вирусът съществува! Аз лично се сблъсках с него, но за щастие го изкарах леко.  Имах късмет, но много други хора и колеги  нямаха и си заминаха от тази коварна болест. А вирусът наистина е коварен и засяга хора от всички възрасти. Най-рискови са хората в напреднала възраст и тези с придружаващи заболявания. Всяка година такива пациенти биват покосени и умират дори и от „най-обикновен“ грип. Само, че при Covidред няма и това „правило не важи“. Жертви се оказаха и млади хора, здрави, без придружаващи заболявания.

Вирусът е коварен защото може да започне без типичната клинична картина като висока температура мускулна слабост, кашлица, задух и загуба на обоняние, широко разпространявани по медиите. При много хора започва с нетипични симптоми като главоболие, болки във врата, запушен нос и лек дискомфорт в гърлото, наподобяващи обикновена настинка. Дори няма загуба на обоняние. Тези пациенти даже и не предполагат, че са заразени и не взимат никакви мерки за самоизолация и лечение. Някои го изкарват без усложнения, но при други се развива тежка пневмония, която може да доведе до летален изход.

Затова се обръщам към всички читатели с молбата да не подценяват това заболяване. Носете си маските, спазвайте дистанция и дезинфекция. При първи симптоми, дори и да наподобяват обикновена настинка потърсете лекарска помощ.                                Защото ако не ви е грижа за вашето собствено здраве, поне се погрижете за здравето на вашите близки!…

                                                        д-р Павел Владимиров