Генитални брадавици – коментар на д-р Ася Николова

1198

д-р Ася Николовад-р Ася Николова
дерматолог – венеролог

 

 

 

Вирусните брадавици по гениталиите (остри кондиломи) са една от най-често срещаните болести предавани по полов път. Причиняват се от човешкия папиломен вирус HPV (Human papilloma virus), който е широко разпространен, а някои от подтиповете му имат онкогенен потенциал (могат да причинят рак на кожата или маточната шийка). Инфекцията се  предава най-често по полов път. Предразполагащи фактори са възпалителни процеси по гениталиите – вагинално течение, различни възпалителни процеси на пикочо-половите пътища, сифилис, СПИН и др.

Клиничната картина е много характерна. Кондиломите представляват бледорозови, меко-еластични, единични или множествени образувания с цвета на околната кожа, със зърниста повърхност. Обикновено са неболезнени и растат на гнезда. Кондиломите могат да достигнат големи размери, като в някои случаи се инфектират и издават силна неприятна миризма. Понякога кондиломите могат да се трансформират злокачествено.

При жените най-често са локализирани в областта на големите и малки срамни устни, влагалището и понякога маточната шийка. При мъжете най-често се засягат главичката на пениса, входа на пикочния канал и препуциума. И при двата пола могат да бъдат локализирани около ануса, където често достигат големи размери.

Кондиломите се предават чрез вагинален, орален и анален секс, както и чрез директен кожен допир. Те се развиват около 3 седмици след полов контакт, но заразата може да се прояви  и след години в зависимост от състоянието на имунната система. Бременна жена, инфектирана с НРV, може да предаде вируса на бебето. При заразени с НРV бебета са описани кондиломи в гърлото и носоглътката.

В  повечето  от случаите вирусът остава в кожата в неактивно състояние, но той може да бъде пренесен на сексуалните партньори. Времето от инфектирането с вируса до развиване на брадавици обичайно е от един до няколко месеца, но в някои случаи брадавици могат да се развият години след контакт с инфектиран човек.

Поставянето на диагнозата остри кондиломи може да се осъществи чрез консултация със специалист и понякога с допълнителни изследвания.

В повечето случаи клиничния преглед е достатъчен за поставяне на диагнозата. При жените трябва да бъдат огледани влагалището и шийката на матката, тъй като могат да бъдат засегнати от инфекцията.

Предпазване от заразяване се осъшествява чрез избягването на контакти с партньор с кондиломи до отстраняването им, тъй като заразяването става чрез контакт на здрава със заразена повърхност.

Счита се, че успешното лечение на заболяването намалява риска от зараза. Използването на презервативи също намалява риска, но няма абсолютно сигурни методи за предпазване защото не всички образувания могат да бъдат покрити,а някой са все още малки и трудни забележими.

Вероятността от заразяване с кондиломи се увеличава с броя на сексуалните партньори.

За успешното лечение на кондиломите е важно да се избере правилният метод за всеки отделен случай. Трябва да се има предвид, че е възможно след отстраняването им те отново да се появят. Това се случва не поради ново заразяване, а защото при лечение само се разрушава съществуващата брадавица, но  не се унищожава вирусът,който  продължава да живее в кожата. При отслабване на имунитета на организма понякога брадавиците се развиват отново. Не е известен метод, който напълно да премахне вируса от организма.

Преди да се предприеме лечение на кондиломите  е правилно пациента/пациентката да бъдат изследвани за други полово предавани болести или за болести, предразполагащи за появата на кондиломи.

Не е открит начин за пълното унищожаване на НРV с лекарства. Установено е, че при добра имунна система човек сам се преборва с вируса.

Изборът на лечебното средство зависи от броя, големината и разположението  на брадавиците. Те могат да бъдат лекувани чрез лекарства за локално приложение – кремове или разтвори, които се нанасят върху кондиломите по определена схема. Възможно е унищожаването им и чрез хирургични методи, което трябва да става от опитен лекар. Методи на избор са криотерапия, отстраняване с CO2 лазер,  електрокоагулация, или класическа хирургия.

Най-ефикасният подход за лечение на острите кондиломи е с апаратни методи – когато се извършва коректно. Задължително се използва упойка под формата на крем или рядко чрез инжекция, защото е невъзможно кондиломите да бъдат премахнати адекватно, ако пациентът изпитва болка. Използваните апарати са лазери (по-скъпи, но по-прецизни) и електрокаутер.

Съществуват и средства, които повишават локалния или общ имунитет на човек, което води до подтискане развитието на вируса в кожата на човек.

Контролните прегледи след процедурата са задължителни заради дългия инкубационен период на инфекцията. Опитът ни е показал, че ако в рамките на 3 поредни месеца не установим появата на нови кондиломи, вероятността да се появят отново е много малка.

Коментар на  д-р Ася Николова