ГЕРБ – д-р Красен Иванов

722

д-р Красен Иванов работи в клиниката по гастроентерология – Аджибадем Ситиклиник Токуда болница София.
Научни интереси: хепатология, абдоминална ехография, перкутанни интервенции под ултразвуков и рентгенов контрол.

 

д-р  Иванов: „Превенцията зависи от здравната култура на пациентите и техния начин на живот…“

Д-р Иванов, какво представлява като патология ГЕРБ / гастроезофагеална рефлуксна болест/?

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е най-честото заболяване на хранопровода, като засяга всички възрасти и двата пола, между 16-20 % от цялото население. Най честият симптом е – парене зад гръдната кост или така наречените киселини (heartburn) ,които обичайно се появяват  след хранене и при легнало положение на тялото. Други симптоми са регургитация,  гадене , трудно преглъщане, дискомфорт, чувство за засядане на храната в хранопровода. Напреднал рефлукс-езофагит може да доведе до  развитието на късни усложнения (езофагит , ерозии по стената на хранопровода, пептични стриктури, хранопровод на Barrett) също може да се проявят  нетипични (eкстраезофагеални) симптоми, като например кашлица, болки в гърдите, фарингити,пневмония, промени по езика и затруднено дишане и лош дъх.

Кои са факторите в основата на това заболяване?

Болестта се развива когато стомашното кисело съдържимо се връща от стомаха към хранопровода. Основна роля  има долния езофагеален сфинктер, който е отговорен за пропускането на храната от хранопровода в стомаха. При неправилно функциониране на този сфинктер се получава състояние на рефлукс или „връщане“ на киселина по обратния път. Сред предразполагащите фактори са : затлъстяването, тютюнопушенето, преяждането особенно вечер , обилен прием на алкохол или кафе и прекомерната употреба на пикантни и мазни храни. В някои случаи рефлуксът се дължи на определени състояния – бременност, хронично повишаване на интраабдоминалното налягане, проведени хирургични интервенции в областта на хранопровода, при някои системни заболявания.

Какво включва прецизната диагностика?

Най-информативно изследване е ендоскопското  с биопсия. То допринася за диагнозата на рефлукса чрез демонстриране на споменатите по-горе усложнения.  Може да помогне при оценка на анатомията (напр. хиатална херния, стриктури и други). Трябва да се има впредвид и това, че при голям процент от болните с типични симптоми на рефлукс липсват ендоскопски лигавични нарушения (ерозии или язви). В тези случаи се касае за ендоскопски негативна ГЕРБ.

24-часовото стомашно рН-мониториране се провежда при изразени клинични симптоми на рефлукс без ендоскопски изменения и находки,  при атипични симптоми на рефлукс , при неповлияващи  се  на лечение симптоми на рефлукс.

Манометрията помага при определяне на налягането на долния езофагеален сфинктер  и установяване на евентуални нарушения в мотилитета  на хранопровода.

Рентгенография на горен храносмилателен тракт с контраст (Бариева каша) е информативна за диагностициране на хиатална херния

Комбинацията от ендоскопска находка и клинична картина е с висока специфичност над 90% за ГЕРБ , потвърдена със стомашно pH изследване.

Д-р Иванов, кои са основните етапи в лечението на ГЕРБ?

Първа стъпка в лечението е промяната в стила на живот. Прекратяване на тютюнопушенето. Намаляване на приема на алкохол и мазнини. Редукция на килограмите при пациенти с наднормено тегло. Лягане поне 3 часа след хранене. Избягване на носенето на тесни стягащи дрехи.

Най-често се прилагат медикаменти, които потискат секрецията на стомашни сокове и защитават лигавицата на хранопровода от стомашната киселинност при наличие на рефлукс.

Прокинетиците подобряват мотилитета на хранопровода и стомаха и повишават налягането на долния езофагеален сфинктер. По този начин помагат за намаляване на рефлукса на стомашно съдържимото – те са показани при по леките форми на заболяването.

При липса на ефект от медикаментозното лечение се преминава към ендоскопско или хуриргично.

Личните лекари познават ли този проблем?

Моят баща е личен лекар и е запознат много добре с този проблем .  Той се сблъсква ежедневно с тази симптомаитка. Първата помощ ,  която се търси от пациентите е именно от  личния им лекар. Ролята на джипитата е от изключителна важност за правилното диагностициране и разпознаване на по-леките от по-напредналите форми на заболяването. Пациентите, които изпращат при нас  често са започнали емпирична терапия с инхибитори на протонната помпа (PPI) . Обяснено им е, че ако не се лекува  (ГЕРБ) може да предизвика язви, може да доведе до кръвоизливи и дори до рак на хранопровода.

Последен въпрос – на какво се залага по отношение на  профилактиката?

Превенцията зависи от здравната култура на пациентите и техния начин на живот .За да се предотврати рефлукса , трябва първо да разберем какво го причинява. Причината при различните хора е различна, и те реагират различно на даден дразнител. Както вече казах  промяната в стила на живот е основополагаща. Намаление на телесната маса при пациентите с наднормено тегло. Избягване на храни предизвикващи рефлукс – шоколад,кофеин,цитрусови плодове,алкохол,пикантни храни,подправки. Спиране на тютюнопушенето. Повдигане на горната част на леглото и избягване на хранене 2-3 часа преди лягане.Редовно хранене без преяждане. Да не се носят тесни и стягащи дрехи.
Да се предприемат мерки за повишение на информираността на населението по този проблем.

Разговора води: Емил Рафаилов