Хемороиди

74

д-р Красен Иванов работи в клиниката по гастроентерология – Аджибадем Ситиклиник Токуда болница София.
Научни интереси: хепатология, абдоминална ехография, перкутанни интервенции под ултразвуков и рентгенов контрол.

Д-р Красен Иванов:  „Около 12-14% от цялото население страда от хемороиди“.

Хемороидите по своята същност представляват  увеличени кръвоносни съдове. Разделят се на два вида – вътрешни и външни. Характерно за външните хемороиди е, че се увеличават по размер и стават силно болезнени – развиват се така наречените „тромбозирали хемороиди”. Вътрешните хемороиди се намират  в аналния канал, кървят безболково с ясна кръв и излизат навън след дефекация.  Понякога те са силно болезнени особенно при заклещване в аналния канал.

Около 12-14 % от цялото население страда от хемороиди.

Основен предразполагащ фактор  е повишеното налягане в ректалните и тазовите вени които се разширяват. Такова състояние възниква при : напредналата възраст , бременност, наднормено тегло, вдигане на тежки предмети, хроничен запек или диария с продължително напъване в тоалетната, генетично предразположение – слабост на съединителната тъкан, професия свързана с продължително седене или хронични чернодробни заболявания, водещи до венозен застой.

Ако страдате от хемороиди, ще забележите следи от кръв в тоалетната чиния или по тоалетната хартия – това е най-често срещаният симптом на това заболяване.  Други симптоми са болка, дискомфорт, сърбеж около ануса, наличие на болезнени възелчета. Важно е да се отбележи, че кървенето по време на дефекация никога не е нормално и винаги след появата на такъв симптом трябва да се потърси консултация със специалист.

Невъзможно е да се борите с хемороидите, без да промените начина си на живот !

Не използвайте суха тоалетна хартия след ходене по голяма нужда.Снабдете се с мокри кърпички или просто намокрете тоалетната хартия.

Движете се повече или сменете професията си! Ако това е невъзможно, когато седите, използвайте възглавница във формата на поничка или мека възглавница с пяна.

Включете спорта в ежедневието си или ходете пеш до работа.

Изключително важно е, когато ходите по голяма нужда, нещата да се случват естествено.Това означава, че не трябва да пришпорвате движението на червата.Ако не се получава, опитайте пак по-късно.

Пийте повече вода защото обезводняването задълбочава проблема с хемороидите.

Приемайте повече фибри – те благоприятстват изхождането и задържат водата по-дълго в организма .Можете да си набавите необходимите фибри като консумирате повече плодове с обелките , кафяв ориз, царевица, овесените ядки, ечемикът, елдата, От зеленчуците най-богати на фибри са  марули, спанак и зеле.

Много е важно да не се прекалява със слабителни , защото честата им употреба има обратен ефект – води до хроничен запек.

При силен сърбеж са подходящи бани с топла вода, със смрадлика или с калиев перманганат.

Високорисков фактор за развитие и влошаване на симптомите при хемороиди е аналният секс – избягвайте го!

Хемороидите са много често срещан и упорит проблем.

Задължително потърсете лекарско мнение и помощ още при първите симптоми на хемороидите, като паралелно с това  можете да прилагате гореспоменатите  препоръки.

В зависимост от остротата на заболяването лечението им е консервативно или оперативно. Лечението трябва да бъде комплексно – включващо диетичен режим, неоперативни методи, медикаменти и само като краен вариант оперативно решение.

Най-честата терапия включва употребата на т. нар. венотоници и някои кремове и свещички – които тонизират  венозните стени. По-голямата част от предлаганите продукти имат в състава си някакъв растителен извлек с укрепващо кръвоносните съдове действие. Използват се и нестероидни противовъзпалителни средства. Важно е да се внимава при пациенти с проблеми с кръвосъсирването и предпоставка за кървене.  Налични са много  медикаменти за локално лечение, носещи облекчение на симптомите. Те са противовъзпалителни, кръвоспиращи, болкоуспокояващи и могат да са под формата на мехлем, гел или крем. Наличието на вътрешни хемороиди налага употребата на свещички (супозитории).

Трябва да се има впредвид, че всяко медикаментозно решение при борбата с хемороидите в най-добрия случай може да постигне само облекчаване на симптомите. Лекарствата не лекуват първопричината.

Операция се налага в по-напредналите  стадии на болестта и при неконтролирано кръвотечение. Оперативните методики са различни, а най-подходящата от тях се избира след преценка на хирурга.

Автор: д-р Красен Иванов