Хирургия

Камъни в жлъчката – разговор с д-р Маринов

Разговаряме с д-р Веселин Маринов на тема: камъни в жлъчката.Д-р Веселин Маринов завършва медицина в МУ София. Специализира хирургия и работи последователно в УМБАЛСМ „Пирогов“, УБ „Лозенец“, а от самото основаване до настоящия момент в „Токуда Болница София“.Ръководи направление миниинвазивна и лапароскопска хирургия към клиника по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия на болницата. Завършва едногодишен fellowship в Германия – Университетските клиники по онкологична, чернодробно-жлъчна, панкреатична и трансплационна хирургия гр. Есен и Бохум. Преминал е много квалификационни, сертификационни и обучителни курсове в областта на лапароскопската, ендокринна, онкологична, чернодробно-жлъчна и панкреатична хирургия в България, Великобритания, Испания, Хърватска, Румъния, Германия и др. Защитава дисертация в областта на панкреатичната хирургия през 2008г. Завършва магистратура по публична администрация и здравен мениджмънт в УНСС. Автор и съавтор е в 70 научни публикации.

           Камъни  в  жлъчката

Д-р  Маринов, нека  най-напред   да  уточним  каква  е  функцията  на  жлъчния  мехур?

Жлъчният мехур е резервоарен орган. В него се съхранява по-голямо количество жлъчна течност, която постъпва от жлъчните канали на черния дроб, когато човек не се е хранил. При прием на богати на мазнини храни се задейства вътрешна система, при която се отделя хормон – холецистокинин, който предизвиква свиване на стената на жлъчния мехур и така в дванадесетопръстника постъпва по-голямо количество жлъчна течност, която има пряко отношение в смилането и усвояването на мазнините.

Кои  са  факторите, които  водят  до  образуването  на  жлъчни  камъни?

 Факторите, водещи до формирането на камъни в жлъчния мехур са много. По-често от това заболяване страдат жени в средна, фертилна възраст, като в процеса на формиране на жлъчните камъни при тях участват и женските полови хормони. Нерядко по време на бременност жлъчните камъни имат склоността да нарастват. Най-общо причината за тяхната поява е невъзможността на стената на жлъчния мехур да поддържа съставките на жлъчната течност в течно състояние. Създават се условия за кристализиране на съставки – холестерол, пигменти, протеини и така се отключва процесът на холецистолитиаза. При някои пациенти с болести на обмяната или кръвотворенето се наблюдава формиране на т.нар. пигментни камъни.

От  какво  се  оплакват  пациентите  и  как  протича т.нар. жлъчна  криза?

 Клиничната изява на жлъчнокаменната болест е изключително хетерогенна. При някои пациенти заболяването се открива съвсем случайно, при образно изследване по друг повод (ехография) или при профилактичен преглед. Възможно е да има леки и неспецифични оплаквания като тежест в дясното подребрие и епигастриума, леки болки в гърба, по някой път съпроводени от гадене. Типични за болестта са т.нар. жлъчни кризи – поява на болка в горния етаж на корема и дясното подребрие с ирадиация към гърба, съпроводени от гадене и повръщане, които обикновено се появяват след прием на мазни храни. При някои пациенти  първа изява на болестта може да бъде поява на усложнение – възпаление на жлъчния мехур, пожълтяване по кожата и склерите или развитие на остър панкреатит.

На  какъв  етап   от  развитието  на  заболяването  пациентите  търсят  специализирана  помощ?

С разпространението и лесния достъп до ехографски изследвания при все-повече пациенти заболяването се установява преди да са се появили симптоми. В тези случаи ролята  на  лекаря от доболничната помощ и гастроентеролога е да разяснят рисковете от това заболяване или поне да насочат пациентите към допълнителни изследвания и консултация със специалист. Естествено, при поява на оплаквания или усложнения болните търсят лекарска помощ.

До  каква  степен  със  средствата  на  народната  медицина  може  да се  повлияе  положително  жлъчно-каменната  болест?

Като специалист хирург и лекар по традиционна медицина не съм в състояние да препоръчвам неконвенционални методи на лечение. Тук е моментът да спомена, че при поява на усложнения на жлъчнокаменната болест, оперативното лечение вече е закъсняло.

Кога  оперативното лечение  е  единственият  избор?

Държа да подчертая, че оперативното лечение е единственото лечение на жлъчнокаменната болест. Прием на спазмолитици, обезболяващи и други лекарства могат само да повлияят някои оплаквания, но не и да излекуват пациента.

Златен стандарт в света е лапароскопската операция, при която се отстранява жлъчния мехур. Има разновидности на миниинвазивните техники – стандартна лапароскопия, такава през един порт, хирургия през естествени отвори. При миниинвазивните техники възстановяването е бързо и съпроводено с ниски нива на болка.

Какви  могат  да  бъдат  последствията  от  нелекуваната  жлъчно-каменна  болест?

Последиците от нелекуваната жлъчнокаменна болест могат да бъдат трудно лечими, инвалидизиращи и дори фатални за пациента. В момента съществува консенсус, че рисковете от една операция за премахване на жлъчния мехур са много по-малки от тези, при които остава жлъчен мехур с камъни.

Дългогодишната жлъчнокаменна болест е асоциирана и с по-голям риск от развитие на рак на жлъчния мехур!

Разговора  води:  Емил  Рафаилов