Катаракта – кога трябва да се оперираме?

598

д-р Андрей Андреевдоц. д-р Андрей Андреев е специалист по офталмология.
Член на Американската академия по офталмология и на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия. Специализирал е в института по очни болести към Университета в Мюнхен.

Доц. Андреев, какво представлява катаракта (вътрешно перде)?

Катарактата  е най-честата проява на процесите на стареене на окото. Това заболяване представлява помътняване на лещата, която е част от оптиката на окото. Ултравиолетовите и инфрачервени лъчи, пушенето и някои медикаменти са рискови фактори за развитието на перде.

Какво трябва да знаем за характерната симптоматика?

Симптомите са разнообразни и най-често включват неясно и замъглено зрение, трудности при четене и работа с компютър, повишена чувствителност при заслепяване и проблеми при шофиране, виждане на предметите двойни,  “кръгове” около светлинни източници и др.

Кога става задължително да бъде оперирано вътрешното перде?

Макар операцията да е максимално атравматична, не е препоръчително да се избързва с нея. Моментът за операцията се определя основно от затрудненията на пациентите! Когато зрението намалее и започнат трудности в професията и ежедневието – време е за операция. Решението е лично – след подробен преглед и компетентен съвет.

Какво включва лечението на катаракта?

Лечението на катарактата се състои в хирургично отстраняване на помътнената леща и заместването й с изкуствена, прозрачна леща. В очна клиника „Ден“ извършваме най-съвременното лечение чрез ултразвуков безшевен метод с микро разрез (факоемулсификация) с имплантация на меки монофокални, мултифокални, асферични и торични лещи. Това позволява изписването на пациентите ни в рамките на 1-2 часа след операцията и бързо възстановяване на зрителните функции.

Доц. Андреев, до каква степен и защо е нормално зрението да бъде замъглено след операцията?

Нормално е зрението да бъде замъглено в началото- окото има нужда да се възстанови и приспособи. Обикновено това се дължи на реакция и оток на роговицата на пациента като това е в пряка зависимост с напредналостта на пердето. При по-силно помътнелите лещи се изисква повече енергия за разбиване на пердето, а от там и следоперативната травма е по-голяма. Въпреки това, няколко часа след операцията голяма част от пациентите са способни да гледат за кратко телевизия или компютърен екран.  Зрението започва постепенно да се подобрява в рамките на няколко дни след операцията.

Нормални са и усещания за пясък или чуждо тяло в окото, дразнене и дискомфорт през първите дни. Обикновено с всяка изминала седмица след операцията окото се възстановява все повече, макар че не трябва да се забравя, че всеки организъм е различен и има своите индивидуални особености.

Разговора води: Емил Рафаилов