Кога кървят венците ни?

53

д-р Теодора Недялкова д-р Теодора Недялкова е завършила Факултета по дентална медицина. Специализира в областта на естетичната стоматология, ендодонтия, пародонтология и имплантология. От 2012 г. развива своя дентална практика в София. През 2016г се дипломира като специалист пародонтолог във ФДМ към МУ-София.

Кървенето на венците е проблем, който често тревожи пациентите. Той може да се прояви по време на четкане на зъбите, хранене или спонтанно. Придружен е от зачервяване, подуване и дискомфорт, но често не е свързан с болка. Ето защо пациентите не винаги се обръщат към своя стоматолог или пародонтолог.

Кървенето се дължи на вазодилатация(разширяване) на кръвоносните съдове в следствие на възпалението. То се предизвиква основно от бактериалната плака, натрупана и неотстранена от зъбните повърхности. Когато пациентът среща затруднения в почистването, патогенността на плаката расте и води до усложняване на пародонталното здраве. Когато възпалението засяга само гингивата (венеца) се касае за т.н. гингивит. Той е напълно обратим при своевременно, адекватно лечение – включва професионална орална хигиена и насоки за  правилното поддръжка и добро почистване на зъбите.

Когато плаката се натрупа и минерализира по зъбната повърхност се образува зъбен камък. Неговата патогенност не е голяма, но той служи като мост за провеждане на плаката в по-дълбоките слоеве на пародонта. Така след неглижиране на гингивита възпалението може да премине в пародонтит. При него, освен гингивата се засяга целия  зъбодържащ апарат. При този етап заболяването вече е необратимо. Резорбцията на алвеоларната кост бива вертикална и хоризонтална.

Вертикални костни дефекти, диагностицирани навреме могат да бъдат хирургично регенерирани. За тази цел се ползват синтетични или естествени(от животински или човешки произход) костозаместители, растежни фактори. Когато костта е резорбирана (стопена) хоризонтално, хирургичните интервенции за регенерация не са приложими.

Пародонталните заболявания засягат около 60 % от популацията  в световен мащаб. Те са и основна причина за загубата на зъби при хора на средна възраст.  Етиологията на пародонтита е мултифакторна – наличието на микробни агенти е задължително, но само  това не винаги води до развитие на заболяването. То зависи и от допълнителни фактори като специфичния имунен отговор на организма, токсична експозиция, правилно хранене, наличие на стрес,  тютюнопушене, злоупотреби, наследственост, диабет, хормонален дисбаланс и др.

Автор: д-р Теодора Недялкова