Кога слънцето става вредно?

672

д-р Ася Николовад-р Ася Николова
дерматолог – венеролог

 

 Фотопротекция

д-р Ася Николова:  „Кожата има памет“

Освен положителните ефекти, които слънцето оказва върху физическата и емоционалната кондиция на човешкия организъм то е и източник на редица вредни ефекти върху кожата, проявяващи се в по-къс или по-дълъг срок, особенно след ексцесивно облъчване.

Редовното и интензивно излагане на слънце води до слънчеви изгаряния, преждевременно остаряване на кожата, подтискане на имунните функции (имуносупресия) и рак на кожата причинен както от увреждане на ДНК-молекулата, така и от образуването на свободни радикали.

Под въздействие на УВ лъчите могат да се получат слънчеви алергии, фототоксични и фотоалергични реакции.

От светлинния спектър на слънцето най-важно значение имат ултравиолетовите А и В лъчи.

УВ В лъчите проникват най-повърхностно – в епидермиса. Най-вече на тях се дължи изгарянето на кожата и в по-далечен план възникване на  преканцерози и злокачественни тумори на кожата

УВ А лъчите проникват по-дълбоко – в дермата. Те оказват по-далечно действие и са отговорни за възникване на слънчеви алергии и преждевременното фото-стареене на кожата.

И едните и другите могат да причинят образуване на кожни карциноми при определени условия.

Въздействието на УВ лъчите зависи от много фактори: тип кожа, сезона, времето през деня, надморската височина и др.

Най-чувствителни са I  и II тип кожа – руси и синеоки индивиди. Те винаги изгарят и никога не почерняват.

Хората от III и IV тип кожа са с кестеняви коси и кафяви очи. Те рядко изгарят и лесно почерняват.

Хората от V и VI тип са с тъмно мургава до черна кожа. Те почти никога не изгарят.

Меланинът е естественната защита на кожата от вредното въздействие на УВ лъчите.

По-светлите хора имат по-несъвършен тип меланин в сравнение с по-тъмните. Това е причината, поради която светлите индивиди се нуждаят от по-мощна фотозащита.

Естественната защита на кожата е програмирана с определен капацитет през човешкия живот. Поради това тя трябва да се щади и подпомага чрез ползването на фотозащитни препарати.

Особено чувствителни към УВ лъчите са 3 категории – деца, бременни и лица с фотодерматози (заболявания, при които има повишена чувствителнист към УВ лъчи).

При децата защитната система е недоразвита до пубертета. Терморегулаторната система е недоразвита до 3 год. възраст, което създава допълнителен риск в случаите с продължителна експозиция. Ракът на кожата почти не се среща при деца, но уврежданията, които могат да доведат до него започват да се натрупват още в детска възраст. Кожата има памет. Излагането на слънце по време на детството е значителен рисков фактор за последваща поява на кожни карциноми.

При бременните хормоналните промени и облъчването с УВ лъчи могат да доведат до хиперпигментации.

При лицата с фотодерматози УВ лъчите могат да доведат до влошаване на състоянието или до възникване на пристъп.

За да бъде защитена кожата от вредните въздействия на УВ лъчите е необходимо използването на слънцезащитни продукти – фотопротектори.

Фотопротекцията на повечето слънцезащитни продукти се изразява чрез техния слънцезащитен фактор – SPF (sun protection factor). Той отразява предимно степента на защита от УВ В лъчите. Слънцезащитните продукти осигуряват ефективна защита ако имат SPF 15 или по-висок ( до 50+).
Австралийският стандарт се използва за оценка на защитата от УВ А лъчите. Той изисква слънцезащитния продукт да абсорбира  поне 90% от УВ А лъчите с дължина на вълната между 320 и 360 nm, които се смятат за най-опасни.
Съвременните фотозащитни продукти са формулирани на базата на фотофилтри – вещества, които абсорбират УВ лъчи и екрани (микропигменти) – вещества, които отблъскват УВ лъчи. Освен това се прибавят антиоксиданти, които намаляват вредното действие на свободните радикали, а също и успокояващи и овлажняващи съставки.

Изборът на SPF зависи от фототипа на пациента ( светъл тип – висок фактор ) и интензивността на слънчевото греене.

Наличието на бенки по кожата е сигнал за намалено слънчево облъчване и задължително използване на фотопротектор.

Вида на фотопротектора трябва да е съобразен с омазняването на кожата на пациента (крем за суха кожа и емулсия за нормална и мазна), както и фототипа и индивидуалните особености (фотопротектори, съдържащи фотофилтри или минерални екрани).

Необходимо е да се обръща особено внимание на изпъкналите части – нос, уши, теме и др.

Новородени и бебета до 2 годишна възраст не трябва да се излагат на директна слънчева светлина изобщо! 80% от фотоувредата на кожата настъпва преди 18 годишна възраст поради по-интензивното излагане на слънце в детството.

Съветвам всички да се консултират със специалист относно избора на фотопротектор, за да си спестят неприятните последствия от излагането на слънце.

Автор: д-р Ася Николова