Риносинуит – доц. Христо Златанов

601

доцент доктор Христо Златанов - риносинуитдоц. д-р Христо Златанов дм е специалист по ушни, носни и гърлени болести с 25 години стаж по специалността.
ВМА – София

 

 

Доц. Златанов, какво представлява риносинуит?

Риносинуитът е инфламаторно/характеризиращо се с оток и инфилтрация/  заболявяне на лигавицата на носа и синусите. Риносинуитът може да бъде остър или хроничен, като острият бива с вирусен или бактериален произход, а хроничният може да бъде със или без носна полипоза.

Какви са характерните прояви на риносинуит?

Острият риносинуит  започва най-често като вирусен /остра хрема/ с дразнене в носа, пристъпно кихане и обилна водниста секреция и при неправилно лечение или недостатъчен имунен отговор се наслагва бактериална инфекция и  възпалителния процес преминава в гнойна фаза с тежест в околоносните области, общо неразположение, напълно запушен нос, гъста гноевидна секреция от носа.

По кои симптоми човек може да разбере, че има такъв проблем? Какво трябва да бъде неговото поведение?

При поява на симптомите на остра хрема е наложително незабавно започване на промивки на носа със солеви разтвори и поставяне на капки за отпушване на носа. Това ще попречи на блокирането на дренажа и вентилацията на синусите и ще спре ескалацията на болестния процес. При неповлияване на оплакванията през първите два дни е задължителна консултацията с лекар, по възможност оториноларинголог.

Доц. Златанов, какво е характерно за хроничния риносинуит?

Хроничният риносинуит е хронична инфламаторна болест на носа и околоносните кухини, характеризираща се със силно затруднено носно дишане, постоянно стичане на гъст, труден за отделяне секрет към гърлото, тежест и болки в областта на лицето / скулите и челото/ обща отпадналост, като симптомите продължават повече от 12 седмици, въпреки лечението и се повтарят многократно или продължават непрекъснато в годините.

Какви са последиците за пациента от самолечението или от „любимите ми терапии“ по комшийски?

Последиците могат да бъдат и много сериозни. Освен хронифицирането на острия риносинуит, много често се стига до усложнения от страна на долните дихателни пътища / пневмония, спастични състояния на белия дроб, като бронхиална астма, хроничен бронхит и др./. Понякога се стига и до сериозни, животозастрашаващи усложнения от страна на централната нервна система, т. нар. вътречерепни усложнения.

От какво се  определя изборът на терапевтичен подход?

Терапевтичният подход е изцяло приоритет на лекаря оториноларинголог и зависи от тежестта на симптомите и фазата на болестния процес.

Доц.Златанов, кой тип риносинуит създава най-сериозни проблеми и защо?

Хроничният риносинуит  създава най-големи проблеми, както за пациента така и за оториноларинголозите. Промените в климата и условията на заобикалящата ни градска среда, както и обедняването на човешкия микробиом, доведоха до рязко увеличение на страдащите пациенти през последните няколко десетилетия. Това изисква постоянна топла връзка на пациента с лекуващия го лекар, като при изчерпване на възможностите на медикаментозното лечение, съвременната медицина прилага ендоскопски, атравматичен начин на хирургично лечение на заболяването, гарантиращ сравнително бърз ефект и добро качество на живот на страдащите от хроничен риносинуит пациенти.

 Разговора води: Емил Рафаилов