Сънна апнея – интервю с д-р Иван Йорданов

33619

Разговаряме с д-р Иван Йорданов на тема: сънна апнея. Д-р Иван Йорданов, началник УНГ отделение УМБАЛ „ Софиямед“. Член на Европейската академия по лицева и пластична хирургия. Работил като консултант по УНГ болести във Великобритания. Има мастеркласове в САЩ, Италия, Англия

 

 

Какво  е  характерно  за  сънната  апнея?

Сънната апнея е състояние, при  което оставаме за определен момент през нощта  без да можем да дишаме.Мускулите  и тъканите в областта на гърлото и въздухоносните пътища се отпускат по време на сън,  като в резултат се ограничава и блокира въздушния  поток, достигащ до белите  дробове.

Какви   са  оплакванията  на  пациентите?

Оплакванията са свързани  с  последствията  от  нарушения сън. Нарушена концентрация,  намалена работоспособност, раздразнителност,  трудно шофиране,  постоянна умора.

Каква  е  връзката  между  нарушението  на  съня  и  сънната  апнея?

Искам да подчертая, че за сънна апнея говорим тогава, когато  по време на сън пациентът спира да диша за най-малко десет секунди и това го определяме като един епизод. Ако тези епизоди са повече  от пет за един час, тогава клинично  диагностицираме  страданието като сънна апнея.

Какво  включва  прецизната  диагностика?

Първоначално се изисква щателен клиничен и инструментален преглед на горните дихателни пътища.Това се извършва от квалифицирани специалисти по УНГ болести  с помощта на флексибилна фиброназоендоскопия. Последващи стъпки са тестове  с въпроси, касаещи съня и оценка на състоянието на пациента,  когато е буден.Задължително е и полисомнографията, която измерва важни жизнени показатели, когато спим. Важно е да се отграничи и сънна апнея причинена при нарушения на централната нервна система.

Кои  са  тежките  последици  върху  здравето  от  нелекуваната  сънна  апнея?

Неглижирането на проблема и отлагането на лечението може да доведе  до високо кръвно  налягане, мозъчни инсулти, инфаркт  на миокарда, сърдечна недостатъчност, аритмии, затлъстяване, трайна хронична умора.Това състояние е изключително опасно за шофиране поради огромния риск от предизвикване на катастрофи и нещастни случаи.

На  какво  се  залага  при  лечението  и  още  кога  се  налага  хирургична  намеса? 

Лечението е лесно при правилно поставена диагноза. Зависи до голяма степен от  активното  участие  и  желание  на пациента  да  бъде излекуван. Използват  се  маски  по време на сън, както и различни хирургически техники, съобразени с индивидуалните особености на всеки организъм.

Разговора  води:  Емил  Рафаилов