Сърбеж

600

д-р Ася Николовад-р Ася Николова
дерматолог – венеролог

 

д-р Ася Николова:  „ Сърбежът може да бъде симптом  на редица кожни заболявания….“

Сърбежът по кожата е често срещано състояние, което може да бъде изключително дразнещо. Понякога е мъчително и нарушаващо качеството на живот на пациентите. Независимо от интензитета си сърбежът предизвиква желание за чесане. То може да донесе облекчение, но в някои случаи е неефективно и може да усложни състоянието.

Сърбящата кожа може да изглежда нормална или да бъде зачервена и груба, да има различни обриви, а продължителното чесане може да доведе до кожни инфекции.

Сърбежът може да бъде симптом на редица кожни заболявания, а също така на инфекциозни, вътрешни, неврологични, психиатрични и др. Когато оплакванията се задържат  повече   от  3- 4 седмици се налага консултация със специалист за установяване на причината и назначаване на ефективно лечение.

Възможните причини за сърбеж могат да бъдат:

  • Суха кожа. Когато по кожата липсват патологични промени вероятната причина за сърбежа е суха кожа. Кожата изсъхва прогресивно с напредване на възрастта или под влияние на условията на околната среда като климатици, централно отопление, прекалено къпане. Често оплакване в напреднала възраст е т.нар. старчески сърбеж. Сухата кожа е основна причина за сърбежа и при атопичния дерматит. В такива случаи е особено важно да се нанасят емолиенти за компенсиране на сухотата.
  • Наличие на кожни заболявания. Много кожни заболявания като екзема, уртикария, краста, въшки, микози, дерматовирози, псориазис, болест на Дюринг, варицела и др. могат да бъдат силно сърбящи. Сърбежът обикновено е придружен с  обриви по кожата като зачервяване, уртики, мехури, залющване. Подмокряне.
  • Вътрешни заболявания. Упоритият сърбеж може да бъде симптом на вътрешни заболявания  като чернодробни и бъбречни болести, желязодефицитна анемия, болести на щитовидната жлеза, хематологични заболявания. Сърбежът обикновено засяга кожата на цялото тяло и кожата изглежда относително нормална.
  • Психични заболявания. Сърбежът е чест симптом при психично болни пациенти, които вярват, че кожата им е заразена с паразити и докладват сетивни симптоми като сърбеж, ухапване или пълзене под кожата.
    От друга страна, пациентите с хроничен сърбеж често развиват психични съпътстващи заболявания като генерализирана тревожност и депресия, в резултат на нарушеното качество на живот, поради което е трудно да се определи дали съпътстващите психиатрични заболявания са причина за сърбежа или следствие от него.
  • Раздразнена кожа и контактно алергични реакции. Много агенти от окръжаващата ни среда могат да са причина за дразнене и възникване на контактна алергия.  За да се насочи  лекарят  към диагнозата контактна алергия е необходима обстойна анамнеза, а за доказване на контактна алергия се прави епикутанно тестуване.
  • Алергия към храни и медикаменти. За алергия към храни и медикаменти може да се подозира когато има сърбеж и обрив, разпространен по цялото тяло.
  • Бременност. Не рядко по време на бременност е на лице умерен или интензивен сърбеж, понякога придружен със специфични обриви ( дерматози на бременността ).

За предотвартяване на това мъчително състояние е важно да се установи причината  и да се проведе правилна терапия,  назначена от специалист. Тя включва противовъзпалителни и противосърбежни медикаменти, овлажняващи и омазняващи продукти, влажни превръзки, фототерапия и др.

Сърбежът може да обхваща ограничени участъци от кожата или да ангажира цялата кожа – генерализиран сърбеж.  Може да бъде без видима промяна по кожата или с наличие на обриви като: зачервяване, уртики, мехури, суха, напукана кожа, груба или лющеща се кожа.

Понякога сърбежът може да продължава дълго време и да бъде интензивен. Това предизвиква желание за чесане. Колкото повече сърби, толкова повече се чешем. Прекъсването на този цикъл сърбеж-чесане може да бъде много труден. Продължаващото чесане води до увреждане на кожата и възникване на инфекции.

Лечението на сърбежа може да включва приложение на медикаменти. Това са  кортикостероидни кремове, калциневринови инхибитори, антихистамини, а в някой по-тежки случаи антидепресанти.

Лечение на подлежащите заболявания. Когато е налице вътрешно заболяване – причина за сърбежа, лечението  му може да доведе до облекчаване на симптомите.

Фототерапия. В някои случаи облъчването на кожата с УВ лъчи с определена дължина може да бъде ефективно.

Различни мероприятия при домашни условия също могат да облекчат състоянието. Такива мероприятия са: избягване на възможни причини за сърбежа ( контакт с дразнещи материи, прекалено топли помещения, избягване на чести бани с гореща вода, дразнеща козметика, бижута, почистващи препарати ); използване на качествени овлажняващи кремове (емолиенти) поне 1-2 пъти дневно; използване на охлаждащи кремове, влажни компреси, хладни обливания, а в някой случаи локални анестетици.

Много важно е, когато е възможно, да се избягва чесането с цел да се прекъсне порочния кръг сърбеж-чесане-сърбеж.

Автор: д-р Ася Николова