Съвети при хемороиди от д-р Красен Иванов

55

Невъзможно е да се борите с хемороидите, без да промените начина си на живот !      Не използвайте суха тоалетна хартия след ходене по голяма нужда.Снабдете се с мокри кърпички или просто намокрете тоалетната хартия.

Движете се повече или сменете професията си! Ако това е невъзможно, когато седите, използвайте възглавница във формата на поничка или мека възглавница с пяна.

Включете спорта в ежедневието си или ходете пеш до работа.                    Изключително важно е, когато ходите по голяма нужда, нещата да се случват естествено.Това означава, че не трябва да пришпорвате движението на червата. Ако не се получава, опитайте пак по-късно.

Пийте повече вода защото обезводняването задълбочава проблема с хемороидите.      Приемайте повече фибри – те благоприятстват изхождането и задържат водата по-дълго в организма. Можете  да си набавите необходимите фибри като консумирате повече плодове с обелките , кафяв ориз, царевица, овесените ядки, ечемикът, елдата. От зеленчуците най-богати на фибри са  марули, спанак и зеле.

Много е важно да не се прекалява със слабителни, защото честата им употреба има обратен ефект – води до хроничен запек.