Синузит – разговор с д-р Иван Йорданов

27514

Разговор с д-р Иван Йорданов на тема: синузит . Д-р Йорданов е началник  УНГ отделение УМБАЛ „Софиямед“.  Член  на Европейската академия по лицева и пластична хирургия. Работил  като  консултант  по  УНГ болести  във  Великобритания. Има  мастеркласове  в  САЩ, Италия  и  Англия

Д-р Йорданов, кои  са  факторите,  които  „отключват“  появата  и  развитието  на  синузит?

Причините за появата на синузит  са разнообразието от вируси и бактерии , които ни заобикалят, но по важно е защо всеки човек не боледува от синузит?

Необходими са предразполагащи фактори.Най-често това са анатомични нарушения в носната кухина, водещи до изкривяване на носната преграда.Те могат да са вродени ,получени по време на раждането , или придобити , при различни видове травми в областта на лицето.Вследствие на тези промени се стига до основния симптом , затруднено носно дишане.Носното дишане е физиологичното дишане за човека и нарушението му  води до понижен имунитет , активиране на вируси и бактерии  и е  причина за развитие на много заболявания , най-честото от които е синузита.Други спомагащи фактори са алергиите , които водят да хронифицирането на заболяването, появата на носни полипи, намаляване на обонянието, задна хрема.

Искам да отбележа и за синузит от зъбен произход, получен вследствие на инфекции и лечение на зъбите на горната челюст.Той се развива много бавно и характерното при него е, че засяга само единия максиларен синус и пациентът  усеща много неприятна миризма.

Каква  е  функцията  на  синусите?

Синусите са околоносни кухини изпълнени с въздух и са свързани помежду си със система от канали и отвори. Основната им фунkция е резонаторна. Те участват в затоплянето и овлажняването на вдишвания въздух.  Служат и като буферна зона при лицеви травми и намаляват теглото на черепа.

Какви  са  оплакванията  на  пациентите?  И  още  нещо  –  каква  е  локализацията  на  главоболието?

Основният симптом е затруднено носно дишане първо с едната ноздра, а  после и с двете. Продължаваща хрема повече от 10 дни и не поддаваща се на лечение.Поява на челно главоболие  и между очите, тежест при навеждане на главата напред , заглъхване на ушите , намалено обоняние.При появата на тези симптоми не отлагайте консултация със специалист.

Д-р  Йорданов,  как  ще  обясните, че  синузитът  се  появява по-често  есен-зима  и  в  ранната  пролет?

Резките температурни аномалии свързани със смяната на сезоните водят до понижаване на имунитета и активирането на вирусите и бактериите.Различните видове полени активират и алергиите и там където има предразполагащи фактори се развива заболяването.По сериозно става когато синузита от сезонен стане целогодишен.Това говори , че е хронифицирал и изисква по сериозна диагностика и лечение.

Д-р  Йорданов, насочваме  се  вече  и  към  усложненията  от  синузит?  Едно  от  тежките  е  менингит. Какво  още?

Неправилното и не навременно лечение води до хронифициране на заболяването. Започва се с удебеляване на носната лигавица, образуване на полипи в околоносните кухини, които допълнително затрудняват носното дишане и намаляват обонянието, постоянно главоболие и неприятни секрети от носоглътката към гърлото, дразнеща кашлица.

За щастие менингитът е изключително рядко заболяване.Вече сме 21 век и нивото на диагностиката и лечение  е на такова ниво , че е недопустимо да се стигне до такова усложнение.

На  каква  база  е  и  до  какво  води  погрешното  лечение?

Самолечението и неглижирането на симптомите са грешното поведение. То води до хронифицирането на заболяването.  Почти винаги се налага оперативно лечение. Добрата новина е,  че то е с много добри резултати.

Заболяването е лечимо, когато сте в добри ръце.

Кои  от  постиженията  на  народната  медицина  са  показани  и  доказани  в  лечението  на  синузит?  Примери. 

Промивките на носа със солена вода, компресите с морска сол са средства за подобряване на симптомите.Препоръчвам използването на народната медицина, ако сте далече от цивилизацията и нямате възможност за правилна диагноза и лечение.

 

Разговора  води:  Емил  Рафаилов