Сухо око

523

д-р Владимир Петков специализира офталмология в очна клиника „ДЕН” , гр. София. Член е на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия.

 

Д-р Петков: Сухото око е хронично състояние, което може да се контролира успешно, но трудно може да бъде излекувано напълно.

Kои са характерните симптоми при сухота в очите?

Очите ни се нуждаят от сълзи, за да са здрави и спокойни. Симптомите на сухото око са разнообразни. Основно пациентите ни съобщават за парене, глождене, сърбеж или усещане за чуждо тяло. Някои забелязват нишки слуз в очите или по клепачите си. Сухите очи се зачервяват и раздразват особено при ветровито време или при пушене. Носещите контактни лещи изпитват непоносимост към контактната си корекция. Парадоксално, но при сухо око често има и засилено сълзене в отговор на дразнещия стимул.

До каква степен възрастта оказва влияние и кои са другите причини?

С напредване на възрастта и с промяна на хормоналния баланс производството на сълзи намалява. Сухото око се среща и при двата пола, но жените страдат по-често, особено след менопаузата. Други причини за сухота са придружаващи заболявания като ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, лупус, заболявания на щитовидната жлеза. Често сухо око имат пациентите с блефарит (възпаление на клепачите), с ентропион (обръщане на клепача навътре) или ектропион (обръщане на клепача навън).
Тютюнопушенето и работа при ветровит и сух климат също могат да доведат до сухота. При продължителна работата на компютър, четене и други дейности на близо се редуцира броят на мигателните движения, а от там се засилва и сухотата. От сухота често страдат носещите контактни лещи, но тя се засилва и след рефрактивни лазерни операции. Недостатъчният прием на витамини, недохранването, приемът на определени медикаменти допълва палитрата от причини, водещи до сухи очи.

Какво включва екзактната диагноза?

Поставянето на диагнозата сухо око започва с щателен разговор с пациента относно оплакванията, продължителността и характера им, придружаващите заболявания и приема на медикаменти, характера на ежедневието и не на последно място- фамилната анамнеза. След това се пристъпва към оглед на очите, клепачите, мигателните движения, очната повърхност. Налични са множество тестове, които подпомагат диагностиката. Използват се различни оцветявания за преценка на качествата и времето на разкъсване на слъзния филм. Измерва се и количеството на произведената сълза за определено време. Използва се и специализирана апаратура за преценка на сълзата и функцията на клепачните жлези. Често се назначават и лабораторни изследвания за установяване на хормоналния и имунния статус на пациента.

Кои са основните принципи по отношение лечението на сухо око? Какво препоръчвате на пациентите?

Сухото око е хронично състояние, което може да се контролира успешно, но трудно може да бъде излекувано напълно. Често за симптоматично лечение на сухо око офталмолозите препоръчваме употребата на изкуствени сълзи и гелове. Съставът им е подобен на естествените ни сълзи и се употребяват при нужда без особени ограничения. За предпочитане е употребата на изкуствени сълзи без консерванти, тъй като консервантите могат да дразнят окото. При усложнените случаи предписваме приложението на автоложен кръвен серум.

Друг метод на лечение, към който прибягваме при някои пациенти, е временното или перманентно блокиране на слъзните канали. За целта се употребяват малки силиконови или гел тапи и стентове. Това позволява на естествените ни сълзи да се задържат по-дълго на място и да овлажняват по-трайно.
С голямо значение за борбата със сухотата на очите е хигиената на клепачите и медикаментозното лечение на блефаритите. Топлите компреси и масажи на клепачите подпомагат слъзния филм.
Подборът на подходяща диета и елиминация на вредните фактори е също основна задача при лечение на сухо око.

За превенция на сухотата на читателите ви препоръчвам ограничаване на употребата на сешоари и избягване престоя на горещо и сухо. Предпазвайте очите си от вятъра, като носите очила с предпазна периферия. Хапвайте повече риба и богати на ненаситени мастни киселини храни. Използвайте изкуствени сълзи при продължителна работа на компютър и се проверявайте профилактично веднъж годишно при очен лекар.

Разговора води: Емил Рафаилов

Termometar.net търси рекламни консултанти: emilrafailov@abv.bg – оставете ваш телефон и ние ще ви потърсим!