38-ми Световен конгрес по урология

62

38-МИ СВЕТОВЕН КОНГРЕС ПО УРОЛОГИЯ
СЕУЛ, 04 – 07.10.2018

Южна Корея се намира в Далечния изток в южната част на Корейския полуостров на брега на Корейско и Жълто море. През последните години тя е едно от икономическите чудеса на света с огромен брутен продукт на глава от населението и високо технологични производства. По площ страната е почти колкото България, но с над 50 млн. население. Около 25 % от него живее в Сеул – столицата на страната. Градът е световен лидер в областта на търговията, изкуствата, образованието и научните изследвания в медицината, което го прави перфектно място за научни срещи, симпозиуми, конгреси и други прояви.
От 04 – 07.10.2018 г. в Сеул, Южна Корея се проведе 38-ия Световен конгрес по урология. В него участваха над 8000 уролози от цял свят. Освен уролози в тези световни конгреси по традиция вземат участие и урологични медицински сестри, урогинеколози, медицински специалисти от допирни области, общопрактикуващи лекари, инвазивни химио и лъчетерапевти, онколози, реконструктивни хирурзи, специализанти и др. От българска страна участваха уролози от водещи урологични клиники в София.
Световният конгрес се проведе в Конгресния център на Сеул, който се намира в Seoul Dragon City – един от кварталите на мегаполиса. Председател и Заместник Председател на Организационния комитет на конгреса бяха съответно проф. Sang Won Han и проф. Gyung Tak Sung. В момента Председател на Корейската Асоциация по урология (KUA) е проф. Jun Cheon, а Генерален Секретар на Световната Асоциация по урология (SIU) е проф. Jean de la Rosette.

Sang Won Hang Gyung Tak Sung Jun Cheong Jean de la Rosette

 

Научните презентации бяха равномерно разпределени в арт лекции от изтъкнати уролози, специализирани научни сесии в различни области на урологията, 8 мастър курса по отделни проблеми, 11 курса за обучение на млади уролози и различни постерни и видео сесии. В рамките на конгреса беше организирана и 4-та Среща на медицинските урологични сестри. Те представиха своите презентации в отделни научни сесии. Специално внимание беше отделено на съвременната диагностика и новостите в лечението на карцинома на пикочния мехур.
Основни научни проблеми, които се дискутираха по време на конгреса бяха карцином на простатата и неговата диагностика чрез фюжън биопсията, уролитиаза и възможностите за нейното лечение чрез лазери, доброкачествена простатна хиперплазия и обструкция на мехурната шийка, новости в лапароскопската и робот асистираната хирургия, реконструктивни операции в урологията, проблеми на андрологията, травми на мъжката полова система, бъбречна трансплантация, детска урология и други. С една дума всички области на урологията бяха засегнати и дискутирани под една или друга форма.
По време на конгреса бяха излъчени на живо в световното медийно пространство голям брой научни дискусии, сесии и обсъждания, модерирани от международно известни експерти в съответната област на урологията. Организацията и работата на целия конгрес беше обезпечена на високо технологично ниво.

Проф. Димитър Младенов