Трансплантация на роговица /Кератопластика/

1577

д-р Андрей Андреевдоц. д-р Андрей Андреев е специалист по офталмология.
Член на Американската академия по офталмология и на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия. Специализирал е в института по очни болести към Университета в Мюнхен.

Доц.Андреев: „най-чести са възпалителните заболявания на роговицата…“

Доц. Андреев, какво представлява и каква е функцията на роговицата?

Роговицата е гладката, лъскава и прозрачна обвивка на окото, която пропуска, пречупва и отразява светлината. Тя е изключително сложна тъкан, точно поради факта, че е абсолютно прозрачна. Роговицата е с основна важност за оптиката на окото. Тя заедно с лещата играе ролята на обектив, подсигуряващ фокусирането на светлината върху ретината.

Насочваме се към заболяванията на роговицата. Кои са най-честите? До какво водят те?

Най-чести са възпалителните заболявания на роговицата, следвани от дистофиите и травматичните увреждания. В днешно време, поради по-добрата диагностика, се наблюдава повишена честота на  кератоконус, при който роговицата прогресивно се деформира и изтънява, като придобива неправилна конусоподобна форма. Заболяванията на роговицата нарушават прозрачността й и променят кривината Ѝ,  в резултат на което зрението се уврежда и може да настъпи дори слепота.

Доц. Андреев, какво се постига при кератопластика?

Оперативното лечение при кератопластика има за цел да замени увредената, потъмнялата или липсваща роговична тъкан с трансплантат от донор, като по този начин помогне за възстановяване на нормалната структура и физиологични свойства на засегнатото око. Роговицата е аваскуларна тъкан, т.е тя не е кръвоснабдена и поради това рядко предизвиква имунен отговор и отхвърляне, за разлика от трансплантациите на други органи. Необходим е период от няколко месеца до една година за пълно възстановяване и лечение, в зависимост от състоянието на пациента. Макар и в редки случаи, може да се проведе терапия за модулиране на имунния отговор чрез кортикостероиди и имуносупресанти.

В каква посока се развиват методите за трансплантация на роговица?

През последните 10– 15 години  методите за трансплантация на роговица претърпяват бурно развитие. Има два основни вида кератопластика – пенетрираща  и ламеларна кератопластика. При перфоративната кератопластика се присажда донорска роговица в пълна дебелина. При ламеларната кератопластика се замества само увредения слой на роговица и очната травма от операцията е по-малка, което позволява и по-бърз възстановителен период.

Разговора води: Емил Рафаилов