Възпалителни заболявания на отделителната система

22288

Разговаряме с проф. Димитър Младенов на тема: възпалителни заболявания на отделителната система.
Проф. Димитър Младенов завършва Медицинска академия, София през 1979г. В клиниката по урология работи от 1982г. Последователно защитава кандидатска и докторска дисертация. Специализирал е в Дания, Япония, Германия, Австрия, Великобритания и други. През 2007г. е избран за професор по урология и е началник на направление „Обща урология“ в клиниката по урология при Умбал „Алексадровска“, София.

 

Кои  са  най-честите  възпалителни  заболявания  на  отделителната  система? Причини  и  начин  на  протичане?

Те включват пиелонефрит, простатит, уретрит и орхиепидидимит. При жените най-често се установява цистит.

Възпалителните заболявания на отделителната система не са редки. Те се предизвикват от различни причинители и могат да обхванат цялата отделителна система,

Какво  е  обяснението, че  тези  заболявания  са  чести?

Инфекцията може да попадне в организма по няколко начина – директно от долу нагоре при полов контакт (асцендентен) и отгоре надолу (десцендентен). Тя може да се разпространи и по хематогенен или лимфогенен път. При жените най-често се установява цистит, тъй като женската уретра е къса, широка и се намира близо до влагалището.

Какво  представлява  и  кои  са  факторите  в  основата  на  пиелонефрит?   И  още  кога  говорим  за  хроничен  пиелонефрит?

Пиелонефритът може да бъде предизвикан както от обща инфекция, попаднала в организма, така и от други фактори, които да го поддържат и при подходящи условия той да рецидивира. При камъни в бъбреците е налице калкулозен пиелонефрит – възпаление на бъбречния паренхим.

При неправилно лекуван остър пиелонефрит той преминава в хроничен.

Продължаваме  разсъжденията  вече  от  гледна  точка  на  остър  и  хроничен  простатит.  Възраст  и  от  какво  се  причиняват?

Възпалителните заболявания на простатната жлеза са чести. Диагностицират се предимно при млади мъже между 20-40 години в активна полова възраст. Те могат да бъдат причинени от специфичен или банален причинител. От своя страна те се разделят на остри и хронични простатити.

Инфекцията попада в организма най-често по асцендентен път при полов контакт без използване на механични контрацептивни средства. По-рядко причинителите се разпространяват по десцендентен (отгоре надолу) път. Това става по хематогенен и лимфогенен път или по съседство. Вследствие на това се развива остър простатит и ако той не бъде лекуван правилно преминава в хроничен простатит.

От  какво  се  оплакват  пациентите  с  уретрит?

При възпаление на уретрата пациентите се оплакват от парене в пикочния канал, особено при уриниране. Външния отвор на канала е подут, зачервен и слепнал. От него се отделя слузно-гнойна секреция, която замърсява бельото. При изследване на урината се намират голямо количество левкоцити, бактерии и в първата порция урина.

Острият орхиепидидимит възниква най-често като усложнение след дълготрайна катетеризацията на пикочния мехур  след операция, травма или попадане на инфекцията по десцендентен път. В тези случаи се препоръчва сваляне на уретралния катетър и поставяне на цистофикс. При неправилно лечение се развива хроничен орхиепидидимит.

Какво  представлява  цистит?  И  какво  е  обяснението, че  жените  боледуват  по-често  от  цистит?

Жените боледуват най-често от цистит – възпаление на пикочния мехур. Това е лесно обяснимо, тъй като инфекцията попада по десцендентен път – една обща инфекция в организма засяга пикочния мехур. Тя може да възникне и по асцендентен път, отдолу нагоре, тъй като женската уретра е по-къса, по-широка и се намира близо до влагалището, където има подходяща среда за развитие на бактерии.

Кой  е  професионалният   подход  за  лечението  на  възпалителните  заболявания   на  отделителната  система?  Принципи за лечение на възпалителните заболявания.

Причинителите на възпалителните заболявания в урологията са много разнообразни. Най-често това са ешерихия коли, протеус, клебсиела, ентерококи, стрептококи, стафилококки. При полово предаваните заболявания най-чести са хламидиалната инфекция, гъбички, кандида и трихомонас вагиналис.

Правилният подход изисква да се направи микробиологично изследване с антибиограма преди започване на лечението. То трябва да отговаря на три основни принципа – подходящ медикамент, в оптимална дозировка и достатъчно дълго време.

Какво  губят  пациентите и кои  са  вредите  от  „терапията“ по  комшийски?    

В тези случаи най-често не се поставя точна етиологична диагноза, не се спазват основните принципи за лечение на възпалителните заболявания, заболяването се хронифицира и усложнява. Пациентът страда от оплакванията си продължително време, става изнервен, неработоспособен и асоциален.

Разговора  води:  Емил  Рафаилов