Затруднено носно дишане – разговор с д-р Йорданов

23790

Разговор с д-р Иван Йорданов на тема: затруднено носно дишане.
Д-р Йорданов е началник УНГ отделение УМБАЛ „Софиямед“. Член на Европейската академия по лицева и пластична хирургия. Работил като консултант по УНГ болести във Великобритания. Има мастеркласове в САЩ, Италия и Англия.

 

Най-напред   едно  уточнение – каква   е  функцията  на   носната  кухина?

Носът и околоносните кухини имат две изключително важни функции:дихателна и обонятелна.Без дишане животът ни може да продължи няколко минути. Носът е входна врата за въздуха и за всичките му съставки. Там той се овлажнява, обезпаразитява  и затопля до 37 градуса само като премине разстоянието от 7-8 сантиметра, докато отиде до гърлото.В носната кухина става и допира и разпознаването на всички аромати , които сме способни като хора да разпознаваме.Това често ни ориентира и във времето и пространството. Затова единствено дишането през носа е правилното дишане.

Защо  затрудненото  носно  дишане  е  социално  значим  проблем?

Винаги съм отстоявал тезата, че който не диша през носа не е здрав.Само когато въздухът премине през носа белият ни дроб се изпълва с въздух изцяло, а това е горивото за нашия организъм. Повече или достатъчно гориво, повече енергия и съответно сме в отлично здраве и системите на организма работят в равновесие. Много хора неглижират този проблем и дълги години страдат от затруднено носно дишане, което води до развитието на сериозни за здравето проблеми, които понякога  са трудно лечими , или водят до инвалидизация. А навременната диагноза и лечение предотвратява всички усложнения на невъзможността временно, или постоянно да не дишаме през носа.

Кога   най-често  се  проявява  и  защо?

При най-банална настинка  или вирусна инфенкция на горните дихателни пътища  първият  симптом  е  запушването на носа, хрема , обща неразположеност.Това състояние може да продължи от няколко дни до седмица,или както казваме ние лекарите с и без лечение преминава за седем дни.Притеснително  е  ако симптоматиката продължава по дълго –седмици, месец ,цял сезон.Тогава имаме сериозен проблем ,който тихичко без да му обръщаме внимание може да доведе до сериозно увреждане на здравето ни. Затова алармирам, ако сте в това състояние потърсете специализирана УНГ помощ, за да се постави правилната диагноза и навременно лечение.

Кои  са  най-честите  симптоми?

При невъзможност за дишане през носа дишаме през устата.Това води до съхнене на гърлото,стичане на постоянни секрети от носоглътката.Намалена работоспособност, лесна умора при нормални и физически усилия.Появява се често главоболие в челната област и между очите, тежест при навеждане главата напред. Затруднения в съня, недоспиване и често прескачане на сърцето.

Кои  органи  и  системи  се  увреждат  при  затруднено  носно  дишане?

Първата бариера са околоносните кухини и носоглътката.Следват долните дихателни пътища, бял дроб и сърце.Проявите на продължителна хрема, намалено обоняние, деформация на външния нос, увиснала долна челюст се съпътстват и с чести инфекции на долните дихателни пътища.Усложнява се и състоянието на хора с хронични белодробни болести и астма, води до повишено кръвно налягане и сърдечни аритмии.

От  какво  се  определя  изборът  на  лечение?

При правилна и навременна  диагноза лечението е успешно.Винаги се започва с консервативно лечение , капки за нос , промивки на носа с физиологичин разтвор, противовъзпалителни и болко успокояващи медикаменти.Искам да наблегна, самолечение само два-три дни.След това консултация със специалист по УНГ, а не джи пи! Неглижирането на проблема, неправилно лечение и самолечение водят до усложнения, които винаги ни идват изневиделица.

Какво  трябва  да   знаят  пациентите  за  усложнените  форми?

Усложнените форми сериозно застрашават здравето, но хубавото е, че са лечими.Често се стига  и до оперативно лечение и както подчертах с отлични резултати и отстраняване на проблема.

Разговора  води: Емил  Рафаилов