Урология

Безплодие при мъжа – II -ра част

За определяне на терапевтичния подход преди всичко е необходимо обстоен преглед и анамнеза от страна на уролога.  Анамнестично от съществено значение е наличието на придружаващи заболявания като диабет, заушка в детска възраст. Употребата на  тютюн, алкохол, марихуана и други наркотични вещества и стероиди  доказано вреди на целия процес . Вредности в околната и работна среда  като пестициди, тежки метали и радиация също.

Физикалният преглед има за цел да оцени състоянието на пениса ,простатата,  скротума и тестисите .Той служи и като основа, върху която урологът да назначи и лабораторни изследвания. Анализът на уринат и еякулата  разкрива за потенциални инфекции, спремограмата  дава важна информация за движението, формата ,зрелостта и броя на спрематозоидите

Лечение

Лечението зависи от това какво причинява безплодието. Много от проблемите могат да бъдат решени с лекарства или операция , което налага и в много случаи участието и на други специалисти като ендокринолози невролози, имунолози и т.н   Най- общо  може да се разграничат три терапевтични подхода: нехирургично лечение  на мъжки стерилитет; хирургична терапия за мъжко безплодие; лечение на неизвестни т.нар идиопатични причини за  мъжко безплодие

Анеякулация е, когато няма отделяне на семенна течност при оргазъм на мъжа може да бъде причинено от нараняване на гръбначния мозък, предишни операции, диабет, можествена склероза и други умствени емоционални и дори неизвестни проблеми.

При неуспех от съответната лекарствена терапия  може да се приложи вибрационна стимулация на пениса  или електростимулация с ректална сонда  известна още като електроеякулация . Спермата може също да бъде извлечена  директно от тестиса с игла т.нар  тестикуларна аспирация или по оперативен път т.нар  TESSE . Тези прийоми са особено полезни в случаите на  асистираните репродутктивни техники като ин витро оплождане- IVF  и инатрацитоплазмено инжектиране на спермотозоиди  ICSI.

Хирургичните методи са насочени основно за лечение на патологии, свързани с тестиса и скротума като варикоцеле, хидроцеле, крипторхизъм  и др.

Не са малко и случаите, при които не се установява причина за влошеното качество на спермата. При мъжете производството на полови клетки започва в пубертета и достига своя пик около 23-29 г възраст, като качеството на спермата започва да намалява около 30-тата година. След 45-годишна възраст най-често има значително намаляване  обема на спермата.

Употребата на редица хранителни добавки е широка застъпена  в състава, на които има  витамини и микроелементи с доказан  антиоксидантен ефект.

Автор: д-р Светлин Златев, уролог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[bws_google_captcha]