25 години "Термометър"

Енциклопедичност на знанията

проф.Юлия Джоргова

Често говорим за необходимост от повишаване  на здравната култура на българите, за профилактика и ранно обхващане на заболяванията и навременно лечение. Това би трябвало да е държавна политика, би трябвало да има ясно изразени програми и цели. В крайна сметка огромен обществен ресурс, видими  и невидим се харчи за медицина. Невидимият включва освен парите под масата и много по-важно загуба на работна сила, разходи за пенсии по болест, инвалидизация, разходи на близки за гледане на болен и др., които се изчисляват като многократно по-големи от преките медицински разходи.

В период на все по- задълбочаваща се криза в медицината и тотална липса на държавна политика в тази област, все по-често хората се самолекуват, ползвайки услугите на интернет сайтове, като bg-mamma, Google и др. ,алтернативна медицина или съветите на комшийката!….

За съжаление в официалните медии все по-често срещаме  материали, които обслужват интересите на една или друга болница, повечето от тях платени и използвани за скрита реклама.Все по-често четем за “уникални” методики, доктори или апаратура, в което не би трябвало да има нещо лошо, ако е вярно, стига да не се използва за дезинформация или източване на парични средства.

В тази реалност хората имат болезнена нужда от специализирана медицинска информация,поднесена интелигентно, коректно и на разбираем език.

Именно в това е силата на специализираната  медицинска  програма „Термометър“.  

Едно от най-важните качества на програмата е в търсене на максимална полза за пациента при интервютата на различни професионалисти. Заслугата за това, до голяма степен е на водещия г-н Рафаилов.

Г-н Рафаилов е журналист с 50 години  практика, от които 40 години работи в областта на медицината. Да се съхраниш и прогресираш в журналистиката толкова дълго само по себе си е чудо в днешно време!

Започва през далечната 1980г. в първото специализирано магазинно предаване за наука, техника, технологии и медицина”Импулс” – програма “Хоризонт”, работил в четири нац.медии – БНР, радио “Витоша”, “Експрес”, телевизия “Евроком” до 2014г.

Спокойно,задълбочено и без търсене на сензации  намира най-добрата формула за получаване на полезна за хората информация на разбираем език .

Това изисква задълбочени знания, опит и професионализъм от страна на водещия, както и непрекъснато проследяване на новостите в различните области на медицината.

Била съм гост в предаването на г-н Рафаилов в телевизия „Евроком“, както и в интернет програмата  му  “Termometar”.net и всеки път съм оставала възхитена от енциклопедичността на знанията му.

Бих искала да поздравя г-н Емил Рафаилов за неговия юбилей и да пожелая на него и екипа му още дълги години ползотворна работа, а лично на него много здраве за да продължава да удържа фронта на  „реализъм, интелигентност, компетентност“  при борбата за повишаване на медицинската култура на българина.

проф.Юлия Джоргова – кардиолог, б-ца “Св.Екатерина” – София