Урология

Инконтиненция  на  урината – I – ва част

д-р Светлин Златев е уролог  с над 20 години опит.  Съвременно лечение на урологични заболявания. Пълен обем оперативни интервенции  ендоскопски методи  на лечение, онкоурология  и рекунстроктивна урология.

Уринарната инконтиненция  или още  неволното изпускане на урина  е често срещан  проблем. Тежестта варира от  изтичане на урина, когато кашляте или кихате, до желание за уриниране, което е толкова внезапно и силно, че не стигате до тоалетната навреме.

При своевременна диагностика и съответно лечение инконтиненцията може да бъде успешно коригирана. За да ни стане по ясно за механизмите  ,по които възниква следва да обърнем внимание на факта ,че долните пикочни пътища – пикочния мехур и пикочния канал (уретрата) – представляват сложен анатомо-физиологичен комплекс, който в  синхрон осигурява адекватен контрол на функциите за събиране, задържане и отделяне на урината. Всяко едно нарушение в този баланс води съответно до определен тип инконтиненция на урината.

Уринарната инконтиненция определяме като стресова  ,когато урината изтича при  кашляне, кихане, смях, упражнения или вдигане на нещо тежко.

По често срещан тип изразяващ се в  появата на неудържим позив  последван от неволна загуба на урина определяме като императивна инконтиненция. Трябва да се  има в предвид и че императивната инконтиненция може да бъде причинена и  от незначително състояние, като една банална инфекция на пикочната система (цистит ,простатит ) или  да е израз на по-тежко  като неврологично разстройство или диабет.

Особен вид  е и т.нар преливна или пародоксална  инконтиненция. При нея е налице  екстремно напълване на пикочния мехур  ,което дори пациентите не осъзнават като такова. Това се дължи на  слабост в мускулатурата на пикочния мехур и загуба на чувството за пълнота от пациента свеждащо се до  тежест в долната половина на корема. В тези случаи поставянето на уретрален катетър е задължително.

Различаваме също функционална инконтиненция асоциирана с физическо или психическо увреждане ,което  затруднява пациента  да стигне до тоалетната навреме. Комбинацията на повече от един тип определяме като смесен.

Много често употребата на определени  напитки, храни и лекарства могат да доведат или потенцират  някои от вариантите на инконтиненция . Те включват алкохол, кофеин, газирани напитки ,изкуствени подсладители. Лекарства за сърцето и кръвното налягане, антидепресанти, мускулни релаксанти като и големи дози витамин С.

Уринарната инконтиненция може също да бъде  и състояние, причинено от основни физически проблеми или промени като бременност, раждане. Вагиналното раждане може да отслаби мускулите, необходими за контрол на пикочния мехур и да увреди нервите на пикочния мехур и поддържащата тъкан.

След менопаузата жените произвеждат по-малко естроген, хормон, който помага да се поддържа лигавицата на пикочния мехур и уретрата здрава. Влошаването на тези тъкани може да влоши инконтиненцията

Промените с възрастта и стареенето на мускула на пикочния мехур може да намали способността на пикочния мехур да съхранява урина. Освен това неволните контракции на пикочния мехур стават по-чести с напредване на възрастта.

Увеличена простата- състояние, известно като доброкачествена простатна хиперплазия и асоциираната с нея хронична задръжка на урината .

Рак на простатата- по-често инконтиненцията е страничен ефект от лечението на рак на простатата.

Неврологични заболявания като мултиплена склероза, паркинсон, прекаран инсулт  и други увреди на гръбнания стълб  може да окажат негативен ефект върху контрола на уринирането.

 Автор: д-р Светлин Златев, уролог