Очни заболявания

Диабет и очи – част III-та

Превенция и контрол на диабетна ретинопатия

За да не допуснете усложнения, желателно е да се съобразите със следните правила:

Контролирайте състоянието си. Следвайте препоръките на своя ендокринолог за медикаментозно или инсулиново лечение. Хранете се здравословното и поддържайте тялото си в добра форма. Движете се най-малко по 30 минути на ден. Поддържайте в нормални граници кръвното си налягане (130/90mmHg ) и нивата на общия и лошия холестерол (съответно до 5.2 mmol/l и до 2,59 mmol/l).

Тествайте редовно равнището на кръвната си захар. Ако е необходимо, проверявайте го по няколко пъти на ден или още по-често, особено когато се чувствате напрегнати и стресирани от нещо.

Проследявайте равнището на гликирания хемоглобин в кръвта си. Чрез това изследване ще сте наясно с нивата на кръвната си захар през последните 2-3 месеца. Нормата за повечето хора е гликираният хемоглобин да остава под 6,5 -7

%. Отклонения от нея се получават не само при лош контрол на диабета, но и от медикаменти за нормализиране на кръвното налягане, аспирин, статини и други, което налага заменянето им с аналогични лекарствени продукти.

Откажете се от цигарите. Тютюнопушенето увеличава риска от различни усложнения, включително диабетна ретинопатия.

Не пренебрегвайте очните си проблеми. Всяка промяна в зрението, особено появата на петна, замъгляване или светкавици, налага незабавна консултация с офталмолог.

 Разумно е да си осигурите достатъчно витамин А, както и неговия предшественик бета-каротин, който в организма се трансформира до въпросния витамин. Той е нужен за производството на родопсин –светлочувствителен рецепторен протеин, който участва пряко в процеса на възприемане на светлината и пази зрението. Друго полезно, биологично активно вещество е жълто-оранжевият лутеин. Необходим е за укрепване на ретината. Важни за тази очна структура са също Омега-3 мастните киселини, както и редица микроелементи: цинк – подпомага усвояването на витамин А;

мед – препятства разрушителните процеси в окото;

селен – спира действието на вредните свободни радикали и др.

Автор: д-р Юлия Барахарска, офталмолог