Урология

Инконтиненция  на  урината – II-ра част

Лечението на уринарна инконтиненция зависи от вида на инконтиненцията, нейната тежест и разбира се основната причина.  Може да е необходима комбинация от лечения, консервативни и оперативни методи.

Лекарствата, които обикновено се използват за лечение на инконтиненция целят да успокоят свръхактивния пикочен мехур и могат да бъдат полезни при императивна инконтиненция. Прилагането на ниски дози локален естроген под формата на вагинален крем  може да помогне за тонизиране и подмладяване на тъканите в уретрата и вагиналните области. При жени с вагинален пролапс използването на песар  за поддържане на уретрата може да предотврати  макар и временно  изтичането на урина.

Съществуват и  различни поведенчески техники, целящи повишаване тонуса на тазовата мускулатура и т.нар тренировка на пикочния мехур с цел  забавяне на уринирането .

За да се извършат коректно  упражненията за мускулите на тазовото дъно трябва си представим , че се опитваме да спрем потока на урината. Мускулите, които  използваме, за да спрем уринирането  трябва да задържим за десет секунди, след което да се отпуснат. Стремежът е поне три серии от 10 повторения всеки ден.

Оперативните методи са средство на избор при стрес инконтиненцията. Те целят  усилване поддържащите структури на уретрата.  Нормално уретрата се поддържа от мускулите на тазовото дъно, като това води до плътно затваряне на канала и   недопуска произволното изтичане на урина. При жените, страдащи от стрес инконтиненция, отслабените мускули и съединителна тъкан на тазовото дъно не могат да поддържат уретрата в нейната нормална позиция.

Използването на  синтетични материали,  инжектирани в тъканта около уретрата помага да се запази уретрата затворена и да се намали изтичането на урина. Тази процедура  като цяло е по-малко ефективна от по-инвазивните методи и може да се наложи да се повтори повече от веднъж.

Днес като златен стандарт при стрес – инконтиненцията се налагат т.нар  Слинг операции, които помагат да се държи уретрата затворена, особено при кихане и кашляне.

Този нов метод се състои в имплантиране  под уретрата  на полипропиленова лента с мрежеста структура за да се осигури допълнителна опора в тази зона, посредством малък разрез по предната стена на влагалището.

Операцията  е кратка, обикновено продължава около 30 мин., като може да бъде извършена с регионална анестезия.

При жени, които имат пролапс на тазовите органи и смесена инконтиненция, операцията може да включва комбинация от процедура за слинг и операция за пролапс. Само поправката на пролапса на тазовите органи не подобрява симптомите на уринарна инконтиненция.

Ето и няколоко съвета  за да намалите риска от уринарна инконтиненция: поддържайте здравословно тегло, практикувайте упражнения за тазовото дъно, избягвайте дразнители на пикочния мехур, като кофеин, алкохол и кисели храни, яжте повече фибри, които могат да предотвратят запек.

Автор: д-р Светлин Златев, уролог